A A A

 

Informare privind situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel de intensitate medie. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 18-24 februarie 2019, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 394,72 cazuri la 100 mii populație, depășind pragul epidemic (315,88 la 100.000 populație), cu o descreștere de 11,7% în comparație cu săptămâna precedentă.

 

În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 205 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 32 confirmate de laborator, 14016 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 556 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI). Ponderea cazurilor SARI a constituit 2,9-6% din numărul total de internări, indiferent de cauză, în instituțiile medico-sanitare publice teritoriale. Persoanele diagnosticate cu gripă au primit tratament conform protocoalelor clinice naționale.

 

De asemenea, în perioada de referință, în laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, 65 probe au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică. 32 probe au fost pozitive la prezența virusurilor gripali ( 25-A(H1N1)pdm09 și 7-A(H3N2). În această perioadă nu a fost înregistrat nici un caz de deces.

 

Subliniem că, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

 

Activitatea instituţiilor medico-sanitare în perioada epidemică a gripei sezoniere se efectuează în regim intensiv cu acordarea asistenţei medicale bolnavilor cu gripă, IACRS sau SARI, prioritar la domiciliu, cu spitalizarea şi tratamentul în condiţii de staţionar al bolnavilor cu gripă, IACRS şi SARI cu evoluție gravă și severă conform protocoalelor clinice și cu intensificarea depistării precoce a persoanelor cu semne compatibile cu gripa.

 

Informăm că, în perioada 01 octombrie 2018-24 februarie 2019, au fost înregistrate 1754 cazuri gripă, 205667 cazuri IACRS și 9979 cazuri SARI. Totodată, în această perioadă au fost înregistrate 28 cazuri de deces, dintre care 26 confirmate cu prezența virusului gripal A(H1N1)pdm09. Toate persoanele nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere.