A A A

 

Informare privind situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel de intensitate medie. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 28 ianuarie-03 februarie 2019, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 471,04 cazuri la 100 mii populație, depășind pragul epidemic (315,88 la 100.000 populație), cu o creștere de 3,7% în comparație cu comparație cu săptămâna precedentă.

 

În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 348 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 65 confirmate de laborator, 16726 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 573 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI). Ponderea cazurilor SARI a constituit 5,1 % din numărul total de internări, indiferent de cauză în IMSP teritoriale. Persoanele diagnosticate cu gripă au primit tratament conform protocoalelor clinice.

 

De asemenea, în perioada de referință în laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică 103 probe au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică. 65 probe au fost pozitive la prezența virusurilor gripali, dintre care 56 la A(H1N1)pdm09, 9 la A(H3N2), iar 2 probe au fost pozitive la prezența virusurilor respiratorii non-gripali.

 

În această perioadă au fost înregistrate 4 cazuri de deces, confirmate cu virusul gripal A(H1N1)pdm09, două persoane din mun. Chișinău, una din raionul Ungheni și una din raionul Șoldănești. Toate persoanele nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere.

 

Subliniem că, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

 

Suplimentar, în scopul organizării și fortificării asistenţei medicale spitaliceşti, sunt mobilizate resurse suplimentare și reprofilate paturilor în unele instituții medico-sanitare pentru spitalizarea bolnavilor. Toate instituțiile sunt asigurate cu medicamentele necesare, inclusiv antivirale pentru tratarea bolnavilor de gripă.

 

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească asigură în continuare transportarea pacienților cu complicații ale gripei și infecțiilor respiratorii acute severe pentru acordarea asistenței medicale sau după caz internare.

 

Informăm că, în perioada 01 octombrie 2018-03 februarie 2019, au fost înregistrate 889 cazuri gripă, 157628 cazuri IACRS și 8181 cazuri SARI.