A A A

 

Informare privind situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este mai jos de pragul epidemic. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 03.12.18-09.12.18, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 247,91cazuri (la 100 mii populație), fiind mai jos de pragul epidemic (315,88 la 100.000 populație) cu o creștere cu 3,0% în comparație cu săptămâna precedentă.

 

În săptămâna menționată au fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, confirmat de laborator cu prezența virusului A(H1N1)pdm09 la o persoană de genul masculin, 16 ani din mun.Chișinău. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei sezoniere, a fost spitalizată și i s-a administrat tratament conform protocolului clinic.

 

În perioada 03.12.18-09.12.18 au fost înregistrate inclusiv 8803 cazuri de infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 578 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI). Ponderea cazurilor SARI, din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 5,2%.

 

De asemenea, în săptămâna 03.12.18-09.12.18 în laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 33 probe de la persoane cu infecții respiratorii virale, cu rezultatul pozitiv la prezența virusului gripal A(H1N1)pdm09 în cazul unei probe și 6 probe au fost pozitive la prezența virusurilor respiratorii non-gripale.

 

În republică se efectuează vaccinarea antigripală a copiilor cu vârsta sub 9 ani calendaristici cu a doua doză de vaccin antigripal ”Vaxigrip”, la care a expirat intervalul 30 de zile de la prima doză.

 

Subliniem că, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă.

 

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute se impune conștientizarea de către populație a faptului că, pentru prevenirea răspândirii acestor infecții, trebuie să fie asigurată respectarea regulilor de conduită şi măsurilor de protecţie individuală şi colectivă, precum:

 

 • adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
 • izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate - spitalizarea;
 • evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
 • folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical și la domiciliu care asistă bolnavii (inclusiv cei care recoltează probe);
 • igiena personală, inclusiv igiena mâinilor;
 •  spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;
 • acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
 • stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);
 • evitarea aglomeraţiilor (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;
 • triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;
 • acordarea asistenţei medicale la domiciliu copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic;
 • profilaxia specifică a gripei a contingentelor prioritare cu risc sporit de îmbolnăvire prin gripă și dezvoltare a complicațiilor post-gripale.

 

Informăm că, în perioada 01 octombrie - 09 decembrie 2018 au fost înregistrate 7 cazuri gripă (Chișinău – 4, Bălți – 1, Criuleni – 1, Călărași – 1), 76929 cazuri IACRS și 3942 cazuri SARI.