A A A

 

Informare privind cazul copiilor vaccinați în cadrul grădiniței și gimnaziului din Fundurii Vechi, raionul Glodeni

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a autosesizat pe cazul semnalat de o mamă privind realizarea vaccinării mai multor copii în cadrul grădiniței din localitatea Fundurii Vechi, raionul Glodeni și a format o Comisie care s-a deplasat astăzi în localitatea menționată pentru a investiga cazul.

 

Astfel, conform concluziilor preliminare, s-a constatat că pe data de 16.03.2018, conform Calendarului de vaccinare, au fost revaccinați contra difteriei, tetanosului şi a poliomielitei 20 copii, anul naşterii 2011, din ei - 10 în cabinetul medical al Gimnaziului Fundurii Vechi, 9 - în incinta grădiniţei de copii şi unul în cabinetul de imunizări al Centrului de Sănătate. 1 copil nu a fost vaccinat, deoarece la momentul examinării s-au constatat contraindicații (semne catarale).

 

Vaccinarea a fost efectuată de către echipa medicului de familie, în componența medicului de familie, asistentei medicale superioare și asistenta medicală responsabilă de imunizări. Vaccinarea s-a efectuat la gimnaziu şi grădiniţă, echipa avînd cu ei vaccinurile, plasate în frigiderul portativ, consumabile medicale pentru efectuarea vaccinurilor, trusa pentru acordarea primului ajutor medical de urgenţă, completată conform cerințelor în vigoare. Precizăm că, conform Ghidului național de imunizări vaccinarea poate fi efectuată în colectivități, cu respectarea cerințelor pentru imunizare.

 

Înainte de vaccinare, copiii au fost examinaţi de către medicul de familie, iar contraindicaţii medicale nu au fost depistate. Menționăm că, părinţii au fost informaţi privitor la imunizare, fapt confirmat de explicațiile în scris ale părinților, care au fost prezenți la momentul examinării situației.

 

În cadrul supravegherii postvaccinale de astăzi, 17.03.2018, 16 copii au fost examinaţi de medicul de familie în incinta Centrului de Sănătate unde s-au prezentat cu părinţii iar 3 copii au fost vizitaţi la domiciliu. Starea copiilor este satisfăcătoare, fără reacții postvaccinale. Mama copilului, care a publicat informația pe rețelele de socializare, a refuzat să discute cu medicul de familie și asistenții medicali, dar a acceptat discuția cu membrii comisiei. Comisia a informat despre rezultatele examinării cazului, a examinat copilul, nefiind constatate careva reacții postvaccinale. Mama a rămas satisfăcută de modalitatea de examinare a cazului, promptitudinea de care s-a dat dovadă.

 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a indicat convocarea de urgență a Consiliilor Teritoriale de Sănătate Publică Raionale, la data de 21.03.2018,  cu informarea suplimentară a tuturor lucrătorilor medicali despre respectarea prevederilor Ghidului Naţional de Imunizări.

 

Reamintim că, în corespundere cu Programul naţional de imunizări pentru anii 2016-2020, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este responsabil de promovarea sănătății și prevenirii bolilor infecțioase prin imunizarea obligatorie, garantată de stat, contra tuberculozei, hepatitei virale B, poliomielitei, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, oreionului, rubeolei, infecţiilor cu Haemophilus influenzae tip B, cu rotavirus, cu pneumococi, precum şi prin imunizări suplimentare la indicaţii epidemice ale contingentelor cu risc sporit privind îmbolnăvirea și răspîndirea infecţiei, ca măsură eficientă de prevenire a îmbolnăvirilor, deceselor și a dizabilității populației.