A A A

 

„Împreună pentru viață” fără droguri- Spunem Nu consumului de droguri

În contextul Zilei Internaţionale împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri, în premieră în Republica Moldova, astăzi, s-a desfășurat o acțiune socială de informare „Împreună pentru viață”, în cadrul căreia au participat reprezentații autorităților publice centrale, parteneri de dezvoltare, organizații neguvernamentale, precum și toți cei, care aleg o viață fără droguri.

 

Scopul evenimentului este de a crește gradul de conştientizare privind problema majoră pe care o reprezintă drogurile pentru societate.

 

În cadrul evenimentului, au fost amenajate mai multe zone: medicală, de testare, de informare, sportivă, pentru copii, unde participanții au primit materiale de informare privind uzul, abuzul şi traficul de droguri, factorii de risc și de protecție, au făcut teste și au participat la activități sportive.

 

„Republica Moldova a aderat la convenţiile internaţionale ale căror scop este de a controla şi de a limita consumul de droguri ilegal. Sperăm că împreună cu partenerii de dezvoltare și societatea civilă, vom reuși să întreprindem la nivel naţional, cât mai multe activităţi de informare, conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la problematica drogurilor, astfel, contribuind la îmbunătățirii calității vieții”, a declarat secretarul general de stat al MSMPS, Boris Gîlca.

 

„Deși prevenirea este prioritară, este foarte important să ne implicăm și în reabilitarea victimelor drogurilor și reintegrarea acestora în societate, pentru ca să nu se simtă discriminate sau stigmatizate, ci primite, înțelese și susținute în alegerea unui mod de viață sănătos și sigur”, a menționat președintele asociației obștești „Inițiativa Pozitivă”, Ruslan Poverga.

 

Menționăm că, în Republica Moldova, oficial sunt înregistrate 12.000 de persoane dependente de substanțe psihoactive, conform evaluărilor specialiștilor, numărul estimativ al acestora este de 39 200 de persoane, cel mai des, consumatorii de droguri au vârsta de 19-30 de ani.

 

Evenimentul a fost organizat de către Direcția Antidrog a Inspectoratului General al Poliției și Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiției, cu suportul financiar UNICEF și UCIMP.