A A A

 

Guvernul a aprobat zilele de odihnă pentru anul 2019

Zilele de 30 aprilie, 10 mai și 26 august 2019 vor fi considerate zile de odihnă, iar zilele de sâmbătă 13 aprilie, 18 mai și 17 august 2019 vor fi zile de lucru. O Hotărâre în acest sens, a fost aprobată astăzi de Guvern.

 

Proiectul are drept scop utilizarea optimă de către salariaţi a zilelor de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare.

 

Ministerele, alte autorităţi administrative centrale, conducătorii întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor vor asigura activitatea eficientă a unităţilor subordonate, în zilele considerate lucrătoare.

 

În cazul în care salariații care în ziua considerată zi de odihnă nu se vor afla în raporturi de muncă cu unitatea în cauză, care se vor afla în concediu medical, în concediu de maternitate, în concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, în concediu de odihnă anual, în concediu neplătit și în concediu de studii nu au obligația de a se prezenta la serviciu în ziua considerată zi lucrătoare.

 

Amintim că, anterior Guvernul a aprobat ca în luna decembrie curent, în contextul sărbătorilor de iarnă, zilele de 24 și 31 vor fi libere, iar zilele de 8 și 15 decembrie 2018 vor fi zi de lucru.

 

Propunerea de modificare a graficului de muncă se conformează prevederilor Codului muncii, potrivit căruia, Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile.