A A A

 

„Gala Premiilor în Sănătate 2019”, ediția a VI-a, și-a desemnat laureații

Cei mai buni 12 lucrători din sistemul medical au fost desemnați în cadrul celei de-a de-a VI-a ediție a „Galei Premiilor în Sănătate”, cu genericul „Acoperirea universală cu servicii medicale – pentru fiecare şi oriunde” . Lauriații concursului au fost premiați cu trofee și diplome, în cadrul unei ceremonii festive, desfăşurate la 11 aprilie curent.

 

Evenimentul a reunit în jur de 350 de invitaţi, printre care oficiali din Guvern, Parlament, ambasadori acreditați în Republica Moldova, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, ai mediului academic, instituţiilor medico-sanitare publice şi private din ţară, sectorului nonguvernamental.

 

„Profesia de medic este una dintre cele mai nobile din lume, dar în același timp una cu o responsabilitate inegalabilă. În mîinele voastre sunt viețile oamenilor, sunteți eroii întregii societăți. Ne dorim ca medicii noștri să profeseze acasă, cu salarii mari și condiții de muncă moderne, iar pacienții să beneficieze de toate serviciile medicale, oricând și oriunde. Ne-am asumat aceste obiective și le vom duce la capăt”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu. 

 

„Republica Moldova a stabilit planuri și obiective ambițioase de transformare și modernizare a sistemului de sănătate pentru a îmbunătăți starea de sănătate a populației, asigurând echitate pentru toți cetățenii acestei țări frumoase. Transpunerea acestor planuri în realitate și implementarea lor într-un sistem de sănătate durabil reprezintă o muncă asiduă, pe care a realizăm astăzi și o vom continua și în viitor”, a menționat Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

 

Astfel, 12 trofee au fost înmânate celor mai buni lucrători ai sistemului de sănătate, organizațiilor neguvernamentale și din domeniul jurnalismului, care s-au remarcat prin realizări deosebite pe parcursul anului 2018. În competiție s-au înscris peste 60 de participanți, la cele 12 secțiuni de concurs, iar cîștigătorii sunt:

 

1. Cea mai bună echipă a medicului de familie – echipa medicului de familie Elena Neaga, CS Pepeni, comuna Bălășești

2. Cea mai bună echipă de asistenţi medicali – echipa de asistenţi medicali a Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui

3. Cea mai bună echipă de urgenţă – Substaţia Asistenţă Medicală Urgentă Străşeni

4. Cea mai bună echipă/secţie spitalicească – Secţia de microchirurgie din cadrul Institutului de Medicină Urgentă

5. Cea mai bună echipă în promovarea sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală –Sergiu Negritu (CNAM) și Angela Voronin ( Ministerul Finanţelor)

6. Cea mai reuşită activitate în domeniul sănătăţii publice – Unitatea de Coordonare a Programului național de prevenire și control a infecției cu HIV/SIDA și ITS, IMSP Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile

7. Cel mai performant management al instituţiei medicale – Valeri Savciuc, Centrul de Medicină Legală

8.  Inovaţie și performanţă în medicină – Secţia reanimare și terapie intensivă nou-născuţi, Institutul Mamei și Copilului

9. Performanţă în activitatea didactică – Natalia Cherdivarenco, doctor habilitat în ştiinţe medicale, Catedra de biologie moleculară şi genetică umană a USMF “Nicolae Testemiţanu”

10. Cel mai activ ONG în domeniul sănătăţii – Asociaţia Pacienților cu diabet PRODIAB

11. Jurnalism în sănătate – Ana Bejenaru, Moldova 1

12. Întreaga carieră medicală – Grigore Bivol, doctor în științe medicale, şef al Catedrei de medicină de familie a USMF “Nicolae Testemiţanu”.

 

„Gala Premiilor în Sănătate”, la cea de-a VI-a ediție, vine să încurajeze recunoaşterea şi aprecierea lucrătorilor medicali care au obţinut rezultate remarcabile și să aprecieze exemplele de bună practică din domeniul sănătăţii – oameni, instituţii şi organizaţii – care prin dedicaţie, originalitate şi pasiune contribuie la dezvoltarea sistemului medical din Republica Moldova.

 

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Centrul pentru Informare și Comunicare în Sănătate.