A A A

 

Fericirea de a fi parte a societății a încă 6 beneficiari ai Internatului psihoneurologic din Bădiceni

În anul 2016, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a început procesul de dezinstituționalizare și incluziune socială a persoanelor cu dizabilități mintale,ce presupune dezvoltarea serviciilor sociale alternative îngrijirii rezidențiale, în acest context, astăzi, 12 decembrie, a fost inaugurată o altă locuință protejată în com. Zgurița, raionul Drochia.

 

Astfel, 6 beneficiari ai Internatului Psihoneurologic din Bădiceni care până în prezent au trăit în internat, vor avea casa lor, vor fi parte a societății, vor avea acces la aceleași servicii în comunitate ca toți ceilalți.

 

Locatarii vor beneficia de suportul a doi asistenți sociali care îi vor ajuta să obţină cât mai multă independenţă şi să-şi dezvolte abilități și propriul potențial cât mai rapid. Echipa de suport va implica locatarii casei în activităţi de menaj, vocaţionale, recreative, în stabilirea unor relaţii sociale – pentru a le facilita incluziunea în comunitate.

 

Beneficiarii au fost selectați în dependență de dorinţa şi acordul de a fi plasați în comunitate, posesia unor abilităţi elementare de independenţă, capacitatea acestora de a efectua activităţi minime de autoîngrijire, de a învăța și de a depune efort pentru integrarea în comunitate.

 

Prezentă la eveniment, secretarul de stat, Viorica Dumbrăveanu a menționat despre importanța integrării persoanelor cu dizabilități în viața socială și oferirea oportunităților de a avea un cămin propriu, de a lega prietenii, de a face parte dintr-o comunitate și a se implica în activitățile acesteia.

 

„Este momentul când societatea trebuie să fie solidară, să accepte persoanele cu dizabilități să fie parte activă în viața socială, ei au acest drept și noi trebuie să-l valorificăm” a subliniat Viorica Dumbrăveanu. Serviciul social din com. Zgurița, r. Drochia a fost creat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu autoritățile publice locale, din mijloacele financiare ale Internatului Psihoneurologic din com.Bădiceni.

 

Cu daruri, cuvinte calde și felicitări au venit și Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, care le-a dăruit beneficiarilor electrocasnicele necesare pentru a avea un trai independent.

 

Menționăm că, anterior, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a mai deschis două case comunitare în s. Zgurița, raionul Drochia, pentru 12 persoane cu dizabilități, dezinstituționalizate de la Internatul psihoneurologic din Bădiceni.