A A A

 

Familiile social vulnerabile vor fi susținute suplimentar din partea statului prin intermediul suportului monetar

Familiile/persoanele social vulnerabile vor beneficia suplimentar de suport financiar din partea statului pentru depășirea situațiile de dificultate și pentru prevenirea excluziunii sociale, prin intermediul unui nou serviciu „Suport monetar”. Un Proiect în acest sens, a fost aprobat astăzi, de Cabinetul de miniștri.

 

Suportul monetar se va acorda într-o singură plată sau o plată lunară, în sumă de până la 6000 lei și va fi acordată pe un termen nu mai mare de 6 luni.

 

Totodată, suportul monetar poate fi adresat și persoanelor/familiilor defavorizate, care beneficiază de ajutor social în mărime nesemnificativă și nu pot depăși starea de dificultate cu care se confruntă, cum ar fi incendii, calamități naturale, etc.

 

Banii vor fi acordați beneficiarului pentru reparația locuinței, adaptarea acesteia la necesitățile persoanei, procurarea combustibilului pentru prepararea hranei și pentru încălzire în sezonul rece, precum și alte necesități stabilite în planul individualizat de asistență.

 

Documentul prevede că Comisia pentru protecția persoanelor aflate în situații de dificultate eliberează aviz pentru acordarea/neacordarea suportului monetar în baza Raportului de evaluare a situației familiei/persoanei defavorizate și a recomandărilor echipei multidisciplinare, implicate în identificarea persoanelor social vulnerabile, din care fac parte asistentul social comunitar, medic de familie, asistentul medical, polițistul, reprezentantul autorității administrației publice locale de nivelul unu, reprezentantul societății civile.

 

Menționăm că, serviciu „Suport monetar” va fi implementat începând cu 1 iulie 2018, iar mijloacele financiare alocate pentru funcționarea acestuia în anul 2018, constituie cca 14 mil. de lei.