A A A

 

Experții Organizației Mondiale a Sănătății acordă asistență specialiștilor naționali în domeniul supravegherii evenimentelor adverse post-imunizare

În perioada 25-29 iunie curent, cinci experți internaționali ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Canada, SUA și Danemarca acordă asistență specialiștilor din țara noastră, în ajustarea Ghidului Național de Supraveghere a Evenimentelor Adverse Post-imunizare în Republica Moldova și implementarea acestuia.

 

Documentul are ca obiectiv garantarea siguranţei vaccinării, inclusiv depăşirea atitudinii negative faţă de vaccinare și sporirea încrederii populaţiei în siguranţa vaccinurilor. Echipa experților este constituită din Dr. Oleg Beneș – Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (BRE OMS), Dr. Eugene Lam - BRE OMS, Dr. Michael McNeil, Centrul de Control și Prevenire al Bolilor (CDC Atlanta), SUA, Prof. Noni MacDonald, Universitatea Dalhousie, Canada, Natalia Kerbo, Inspectoratul de Protecție a Sănătății, Estonia.

 

În cadrul sesiunilor de lucru participanții vor fi informați și ghidați privind ultimele evoluţii din domeniul supravegherii evenimentelor adverse post-imunizare, metodologia de evaluare a legăturii de cauzalitate, determinarea parametrilor principali la colectarea informaţiilor, noile concepte în identificarea evenimentelor adverse post-imunizare, ancheta, colectarea şi analiza datelor.

 

„Vaccinurile sunt cele mai sigure și verificate produse farmaceutice. Însă, în cele mai multe cazuri orice dereglări ale stării de sănătate, apărute în perioada postvaccinală erau atribuite vaccinurilor, nefiind separate evenimentele coincidente sau alte cauze de dezvoltare a dereglărilor sănătății. În cadrul acestor ateliere de lucru, specialiștii din Republica Moldova vor fi familiarizați și vor face schimb de opinii privind cauzalitatea, diagnosticul și clasificarea corectă a evenimentelor adverse post-imunizare”, a menționat secretarul de stat, Aliona Serbulenco, în sesiunea de deschidere.

 

După finalizarea misiunii, specialiștii naționali vor definitiva, în urma recomandărilor primite, Ghidul Național de Supraveghere a Evenimentelor Adverse Post-imunizare, care urmează să fie aprobat și implementat, pentru crearea unui proces standardizat şi sistematizat de supraveghere a evenimentelor adverse post-imunizare în Republica Moldova.

 

Menționăm că, reieșind din datele științifice despre vaccinuri și procesele postvaccinale ce au loc în organismul uman în perioada postvaccinală, în anul 2014, Organizația Mondială a Sănătății a aprobat un „Ghid de supraveghere a evenimentelor adverse post-imunizare”, care urma a fi implementat în toate țările lumii. În decembrie 2017, un grup de specialiști din Republica Moldova a elaborat proiectul Ghidului Național de Supraveghere a Evenimentelor Adverse Post-imunizare în Republica Moldova, în conformitate cu recomandările OMS, iar ulterior acesta va fi implementat în practica medicală cotidiană, fiind un suport substanțial pentru medicii de familie, pediatri, infecționiști, epidemiologi, imunologi și alte categorii de specialiști.