A A A

 

Experiența Lituaniei în dezvoltarea și implementarea politicilor de ocupare a forței de muncă analizate de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

În contextul elaborării noii Legi de ocupare a forței de muncă, în perioada 27 noiembrie - 01 decembrie curent, delegația oficială a Republicii Moldova, condusă de Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Anastasia Oceretnîi, a întreprins o vizită de studiu în or.Vilnius, Lituania.

 

Scopul vizitei a fost studierea practicii lituaniene privind politicile de ocupare a forței de muncă. Unul din subiectele incluse în agenda vizitei a fost întrevederea cu reprezentanții Ministerului Securității Sociale și Muncii a Republicii Lituaniei privind politicile de ocupare a forței de muncă.

 

În acest context, Anastasia Oceretnîi a menționat importanța și necesitatea schimbului de experiență în domeniul ocupării forței de muncă și organizării activității serviciilor de ocupare a forței de muncă prestate de agențiile publice de ocupare pentru a obține performanțe și a acorda servicii de calitate șomerilor.

 

De asemenea, reprezentanții delegației în contextul vizitei s-au familiarizat cu prevederile Legii de ocupare din Lituania, modul de implementare a acesteia, precum și procedura de reorganizare a Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, serviciile ce se acordă tinerilor în căutarea unui loc de muncă, inițiativele locale de ocupare, modul de lucru atât cu șomerii, cât și cu angajatorii.

 

Totodată, delegația a efectuat o vizită la Întreprinderea Socială „Liregus”, inițiativa locală ,,Natural Sleep’’, precum și ,,Centrul de angajare pentru tineret’’ pentru a prelua bunele practici privind angajarea tinerilor și persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii.