A A A

 

Executivul a aprobat majorarea salariilor pentru angajații instituțiilor medico-sanitare publice care fac gărzi de noapte

În ședința Guvernului din data de 11 septembrie curent a fost aprobată modificarea  Regulamentului privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.

 

Documentul prevede reglementarea mărimii și condițiilor de stabilire a suplimentului pentru munca pe timp de noapte (între orele 22.00 și 6.00) a personalului angajat în instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală cu scop de a compensa financiar efortul depus și surmenajul din timpul programului de noapte.

 

Noua prevedere stabilește un supliment în sumă fixă, în funcție de complexitatea activității, care este determinată de categoria și nivelul instituției, precum și de profilul medical/specialitatea medicală în care activează personalul.

 

„În sistemul medical este nevoie de a majora salariile, și nu cum s-a făcut până acum, doar cu câte 100-200 de lei. Suma maximă oferită pentru un serviciu de noapte este de 1000 de lei, adăugați la pachetul de salariu deja existent. Surmenajul acestui personal este foarte mare, arderea profesională de asemenea. Prin această decizie venim să facem prima majorare după care vor urma și altele”, a declarat ministrul Ala Nemerenco, în cadrul ședinței Executivului. Totodată, ministrul a menționat lipsa de cadre în turele de noapte, epuizarea personalului în gărzi lungi, dar și migrația masivă a medicilor din sistem.

 

În contextul solicitărilor repetate ale membrilor comisiei de specialitate în psihiatrie și narcologie a Ministerului, în scopul eliminării discriminării salarizării specialiștilor din domeniile menționate, care prestează servicii medicale categoriilor similare de pacienți, au fost echivalate salariile specialiștilor din narcologie cu cele ale specialiștilor din psihiatrie.

 

De asemenea, au fost reglementate condițiile și modul de plată a sporului pentru gradul sau titlul științific și pentru titlul onorific a angajaților instituțiilor medico-sanitare publice.

 

Cheltuielile preliminare necesare prevăzute de majorări se estimează la circa 338,7 milioane lei anual, și respectiv 28,2 milioane lei lunar, resurse financiare identificate în cadrul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Astfel, majorările respective nu vor determina micșorarea cheltuielilor legate de acordarea serviciilor medicale și respectiv nu vor afecta calitatea serviciilor medicale  prestate.

 

Regulamentul modificat privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 837/2016 poate fi accesat la următorul link:

 

https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiect02_7.pdf