A A A

 

Eveniment social de caritate organizat la nivel naţional - donarea voluntară de sânge cu genericul ”O primavară de vis, plină de dăruire de viață!”

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui și Uniunea Națională a Studenților și Tineretului din Republica Moldova, organizează joi, 01 martie curent, la nivel naţional, un eveniment de donare voluntară de sânge.

 

Mesajul evenimentului este de a îndemna populaţia ţării, şi în primul rând tineretul, viitorul țării, să doneze voluntar sânge, contribuind, astfel, la dăruirea de viaţă, printr-un act de înalt spirit civic.

 

Pentru acest eveniment, Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Republica Moldova de comun cu Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui realizează o campanie de informare a populaţiei şi tineretului, din instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate, din municipiile Chişinău, Bălți și orașele Cahul și Comrat.

 

În cadrul evenimentului, fiecare donator de sânge va beneficia de garanţii sociale, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi alte surprize.

 

Joi, 01 martie 2018, este organizat un program al donărilor de sânge în mun.Chişinău, la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui (str.Academiei 11, orele 08:00-15:00) şi Complexul Comercial Jumbo (bd. Decebal 23/1, orele 10:00-16:00).

 

În Bălţi, puncte de colectare a sângelui vor fi la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui (str.Decebal 113, orele 08:00-15:00) şi Universitatea de Stat “Aleco Russo” (str. str. Pușkin 38, orele 10:00-16:00), la Cahul in Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui (str.Alexei Mateevici 103/2, orele 08:00-15:00), iar la  Comrat, în cadrul Spitalului Raional Comrat, secția de transfuzie a sângelui (str. Odesa 2 orele 8:00-14:00).

 

Este aşteaptă toată populaţia doritoare de a dona sânge şi tinerii, începînd cu vârsta de 18 ani, având la sine un act de identitate.

 

În Republica Moldova, necesităţile terapiei hemotransfuzionale sunt acoperite integral, fiind colectate anual de la 80 mii de donări, care acoperă la 130 mii de transfuzii de produse sanguine. Donatorii voluntari reprezintă forța de bază, în asigurarea asistenței hemotransfuzionale. Statul, de comun cu alte organizaţii, îşi propun drept obiectiv să sporească, anual numărul donărilor voluntare. În anul 2017 numărul donărilor de sânge voluntare au constituit 86,2 la sută din numărul total de donări.

 

Totodată, joi, 01 martie 2018, orele 08:00-16:00, în pas cu mărţişorul, vino împreună cu prietenii la punctele de donare a sângelui, dă startul unei primăveri de vis, Donează sînge - Dăruieşte viaţă.