A A A

 

Domeniul sănătății din Moldova, în vizorul partenerilor europeni

Realizările și perspectivele relațiilor de colaborare  în domeniul sănătății au fost discutate de către Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco și Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unei întrevederi bilaterale, care s-a desfășurat la 25 iulie.

 

În cadrul întrunirii, Ala Nemerenco a  declarat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale  mizează pe asistența Uniunii Europene în îmbunătățirea accesului cetățenilor la servicii medicale de calitate și medicamente esențiale și calitative, la instruirea și dezvoltarea personalului medical cât și acordarea asistenței tehnice în fortificarea capacităților ministerului. Ministrul a specificat că suportul partenerilor europeni pentru îmbunătățirea indicatorilor de sănătate, a politicii medicamentelor este primordial pentru țara noastră. Ala Nemerenco a mai punctat că autoritățile au nevoie de ajutorul Uniunii Europene și la crearea a două spitale regionale, în nordul și sudul țării care vor putea realiza regionalizarea serviciilor medicale.

 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale l-a informat pe Șeful Delegației UE la Chișinău despre acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru organizarea unor concursuri corecte și transparete de selectare a directorilor de spitale și a personalului medical, combaterea plăților informale și sprijinirea antreprenorilor care angajează persoane cu dizabilități și care depun efort pentru a trece munca neformală în câmpul legal.

 

 Ambasadorul UE la Chișinău,  Peter Michalko a declarat că Uniunea Europeană este gata să acorde suport ministerului în implementarea Strategiei de dezvoltare a sănătății pentru anii 2020- 2030 dar și altor proiecte concrete, în special a celor care se pliază pe domeniile care le susține delegația UE. Michalko a mai precizat că Uniunea Europeană va susține  eforturile autorităților de reformare a sistemului de sănătate și și-a manifestat deschiderea pentru un dialog constructiv.

 

Uniunea Europeană oferă suport Republicii Moldova pentru implementarea politicilor în domeniul sănătății din 2001.