Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Discriminarea ar putea determina persoanele bolnave cu COVID-19 să ascundă simptomele

11/06/2020

Au reușit să învingă virusul care a afectat întreaga omenire, dar nu și gura lumii. Puțini dintre pacienții tratați de COVID- 19 acceptă să povestească prin ce au trecut în perioada de reabilitare, de teama că vor fi blamați de cei din jur. Psihologii trag un semnal de alarmă și spun că unele persoane bolnave ar putea ascunde simptomele din frica de a nu fi etichetate. 

Informarea și solidaritatea oamenilor nu și frica sau discriminarea vor stopa răspândirea epidemiei COVID-19. Acestea sunt concluziile la care a ajuns Andreia Purice, o adolescentă de 16 ani care în luna martie s-a îmbolnăvit de COVID-19. Boala nu a însemnat doar tratament în spital și analize medicale, dar și multe insulte și speculații din partea celor din jur. „Cel mai mult m-a deranjat faptul că oamenii nici nu știau situația, dar au spus despre mama că a venit din Italia, că nu a respectat carantina de 14 zile, că este o iresponsabilă, fără ca să cunoască situația cu adevărat”, spune Andreia. 

În realitate însă mama adolescentei, care activează în calitate de asistentă medicală, a contractat virusul în timp ce îngrijea de un pacient, care a ascuns faptul că este bolnav cu COVID-19. Tânăra spune că rănile provocate de privirile și insultele celor din jur sunt mai chinuitoare decât orice tratament. 

„Până acum, eu niciodată nu am fost discriminată sau evitată dintr-un grup de prieteni. Am simțit că pot fi respinsă din cauza acestui virus și m-am speriat. Noi, oamenii care deja am fost infectați, am trecut printr-o experiență dură și dificilă și nu consider că mai trebuie să fim taxați și discriminați, doar pentru faptul că am contractat infecția”, povestește adolescenta. 

Este demonstrat faptul că stigmatul și frica de anumite boli transmisibile, împiedică vindecarea lor. Psihologul Cezara Dilevschi spune că „stigma are multiple consecințe, mai ales pentru oamenii din sate și din comunitățile mici, care au trăit cu frica de ce o să zică lumea. Pentru ei, discriminarea o să fie mai periculoasă decât virusul. Cel care stigmatizează și arată cu degetul se sabotează la propriu, pentru că din teama de a fi respinse de comunitate, prieteni sau vecini, unele persoane și-ar putea tăinui statutul și apela mai târziu la medic. Din acest motiv, trebuie să fim mai buni, mai uniți pentru că virusul poate afecta pe oricine”, spune psihologul. 

Discriminarea persoanelor infectate demonstrează cât de nepregătită este societatea pentru a-i accepta pe cei care sunt diferiți de alții sau de majoritatea, susține Directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului. Vanu Jereghi încurajează victimele să depună o petiție la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sau să-și caute dreptatea în instanțele de judecată.

„Republica Moldova a creat un mecanism național prin care protejează oamenii împotriva discriminării. Fiecare persoană stigmatizată poate depune o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, instituție care în ultimii ani a luat niște decizii foarte bune. Autoritățile, în marea majoritate a cazurilor, atunci când sunt condamnate de către Consiliu, se adresează în instanțele de judecată. Nu este un secret pentru nimeni că un proces necesită timp, răbdare și mult efort din partea celor care deja au avut de suferit. O parte dintre ei are curajul și insistă până când instanțele emit o decizie favorabilă. Alții însă renunță, din păcate, pentru că nu au putere să meargă până la capăt. Totodată, oamenii discriminați pot depune o petiție direct în instanțele de judecată, fără a mai apela la Consiliu”, spune directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi. 

Cei care au luptat cu boala, dar și cu prejudecățile celor din jur spun că virusul i-a învățat să privească dincolo de aparențe, dar și să fie mai responsabili cu cei din jur. 

„Din toată această experiență urâtă m-am ales cu o prietenie adevărată. Este vorba despre colega mea de cameră de la spitalul în care m-am tratat de Covid-19. Totodată, am învățat să nu judec, să apreciez mai mult oamenii pe care îi am lângă mine. Dar cel mai important este faptul că am învățat să fiu responsabilă de faptele mele și de sănătatea celor din jur”, spune Andreia Purice. 

Spread the love