A A A

 

Diplomația pentru Sănătate – întrevederi la Geneva pentru securizarea reformelor în domeniul medical

În contextul participării la Adunarea Mondială a Sănătäții, la Geneva, secretarul general de stat Boris Gîlca, a avut mai multe întrevederi oficiale, în cadrul cărora a împărtäșit bunele practici și rezultatele Republicii Moldova, în reformarea sistemului de sănătate.

 

În context, s-a întâlnit cu Colette Selman, Director Regional GAVI – Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări, în cadrul căreia au discutat despre perspectivele consolidării parteneriatului în contextul în care Republica Moldova a absolvit cu succes programele organizației în anul 2017. Boris Gîlca a reiterat importanța cooperării cu organizația în ultimii 16 ani, subliniind necesitatea unor mecanisme alternative pentru continuarea colaborării în contextul tranziției la finanțarea domestică a programelor naționale de imunizări.

 

Colette Selman a apreciat angajamentul Guvernului în asigurarea tranziției spre auto-finanțare a programelor de vaccinare. Reprezentanta GAVI a salutat reformele implementate în domeniul sănătății publice și asistenței medicale primare, două reforme esențiale pentru succesul programelor de imunizări. Oficialul a anunțat despre decizia de extindere, cu titlu de excepție, până în 2020 a asistenței tehnice și financiare GAVI pentru minimalizarea riscurilor-cheie în finanțarea programelor de vaccinări și imunizări în Republica Moldova. GAVI va remite acordul-cadru pentru procesul de extindere a asistenței, iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va depune o propunere de proiect reieșind din prioritățile promovării programelor de imunizări, inclusiv pentru securizarea finanțării. Actualmente Republica Moldova beneficiază de suportul GAVI în asigurarea vaccinării împotriva Virusului Papilomei Umane (HPV).

 

De asemenea, la 23 mai, secretarul general de stat a participat la sesiunea de prezentare a rezultatelor Organizației Mondiale a Sănătății în România. Evenimentul, petrecut sub egida Zsuszannei Jakab, Directorul regional al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății pentru regiunea Europeană și a Sorinei Pintea, ministrul Sănătății din România, a evidențiat bunele practici și succesele sistemului de sănătate de peste Prut. Boris Gîlca a menționat dezvoltarea parteneriatului interministerial dintre Republica Moldova și România și preluarea experienței avansate în domeniul asistenței medicale primare, managementului spitalicesc, proiectele SMURD-1 și SMURD-2.

 

Modelele reușite de transformare în Sănătate și cooperarea bilaterală dintre Republica Moldova și Slovenia au fost discutate de secretarul general de stat, Boris Gîlca cu Milojka Kolar Celarc, Ministrul Sănătății din Slovenia. Milojka Kolar Celarc a menționat deschiderea Sloveniei pentru cooperarea cu Republica Moldova pe domeniile și intervențiile prioritare solicitate: consolidarea capacităților instituționale ale Agenției Naționale de Sănătate Publică, îmbunătățirea instrumentelor de achiziție a serviciilor de sănătate, dezvoltarea și implementarea unei strategii de comunicare care vizează reformele în domeniul sănătății bazându-se pe experiența reformelor slovene de succes.

 

Menționäm că, pe durata participării la sesiunea 71-a a Adunării Mondiale a Sănătății, Boris Gîlca a mai avut un șir de întrevederi cu Valery Malashko, ministrul sănătății din Belarus, cu Ulana Suprun, Ministrul Sănătății interimar al Ucrainei, cu Park Neunghio, ministrul sănătății din Korea, cu Hans Kluge, Director Departamentul Sisteme de Sănătate și Sănătate Publică de la Biroul Regional OMS, cu Lucica Ditiu, Directorul Executiv STOP TB Partnership, precum și cu Melvin Spigelman, Președinte TB Alliance din SUA cu care a discutat asupra reformelor inițiate de țara noastră în domeniul sănătății, provocările dar și necesitatea oferirii în continuare a expertizei și suportului tehnic pentru realizarea acestora.

 

 Adunarea Mondială a Sănătății este structura decidentă supremă pentru Organizația Mondială a Sănătății şi reunește anual, reprezentanți de nivel înalt din cele 194 de state membre ale organizației.