A A A

 

Dialog de politici la nivel înalt privind măsurile întreprinse în combaterea infecției HIV/SIDA, în țările din Europa de Est și Asia Centrală

Experiența și acțiunile întreprinse pentru prevenirea și răspunsul la infecția HIV/SIDA au fost discutate în cadrul unui Dialog de politici ministerial al țărilor din Europa de Est și Asia Centrală, care s-a desfășurat la Amsterdam, Regatul Țărilor de Jos. Republica Moldova a fost reprezentată de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Rodica Scutelnic.

 

Evenimentul a fost organizat de Guvernul Regatului Țărilor de Jos și Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care a participat directorul Regional pentru Europa al OMS, Dr. Zsuzsanna Jakab și delegați de nivel înalt ai statelor din regiunea Europei de Est și Asiei Centrale.

 

Participanții la eveniment au prezentat cele mai bune practici și intervenții pentru prevenirea și răspunsul durabil, bazat pe dovezi privind combaterea și tratarea HIV/SIDA, durabilitatea financiară a programelor HIV și experiența în implementarea planului de acțiuni pentru răspunsul sectorului sănătății în acest domeniu, în regiunea europeană a OMS.

 

„Dispunem de instrumentele necesare și voință pentru a pune capăt infecției HIV SIDA, până în anul 2030. Deja observăm tendințe îmbucurătoare în mai multe țări din regiunea Europei. Sunt convinsă că, odată cu punerea în practică a unor acțiuni bazate pe dovezi privind prevenirea, testarea și tratarea acestei maladii, numărul cazurilor noi de infecție cu HIV va descrește. Doar prin eforturi consolidate vom face ca acest obiectiv să devină realitate”, a declarat Zsuzsanna Jakab, Directorul regional al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății.

 

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a depus în ultimele decenii eforturi semnificative pentru a spori angajamentele politice de a răspunde la epidemia HIV, eforturi care sunt reflectate în politicile relevante din domeniul sănătăţii, în planurile și ghidurile naționale. În anul 2016, Guvernul a aprobat Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală, care are la bază activități de prevenire și colaborarea cu principalele grupuri de persoane afectate, construind totodată sinergii cu alte programe, în special cele privind hepatitele virale și tuberculoza”, a menționat Rodica Scutelnic, în prezentarea sa, privind experiența Republicii Moldova.

 

La fel, Rodica Scutelnic a menționat acțiunile următoare, cum ar fi: implementarea, cu sprijinul OMS, a măsurilor de asigurare a calităţii pentru toate practicile de testare, în special asigurarea externă a calităţii, acordarea continuă de susţinere politică pentru programul HIV, ca unul dintre domeniile prioritare ale sectorului de sănătate și asigurarea susținerii financiare în baza mecanismului elaborat și iniţierea de către Republica Moldova în a doua jumătate a anului 2018, a procesului de validare a eliminării transmiterii materno-fetale a infecției HIV.

 

Bazându-se pe lecțiile învățate din intervențiile și programele de succes, cît și din experiența internațională, toate țările din Europa de Est și Asia Centrală urmează să își revizuiască și să îmbunătățească măsurile de prevenire, diagnosticare timpurie și tratamentul calitativ pentru a reduce epidemia HIV/SIDA. Totodată, s-a propus identificarea unor mecanisme inovatoare pentru finanțarea răspunsului privind HIV/SIDA - acestea sunt concluziile Dialogului de politici.

 

Menționăm că, în anul 2017, în Republica Moldova, au fost înregistrate 11.877 de cazuri de HIV (inclusiv 3.728 în Transnistria), dintre care 835 de cazuri noi de HIV (incidența fiind de 20,7 la 100.000 de persoane). În jur de 56% dintre cazurile de HIV recent înregistrate erau bărbaţi, iar 44% – femei. Incidența cazurilor de HIV în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani este de 17,95.