A A A

 

Depistarea afecțiunilor pulmonare devine mai accesibilă în Republica Moldova

O mașină de radiografie pulmonară mobilă pentru realizarea screening-ului afecțiunilor pulmonare a fost oferită gratuit astăzi Institutului de ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Chișinău, de către Republica Belarus. Cheile de la instalația mobilă au fost înmânate de Ambasadorul Republicii Belarus în Republica Moldova, E.S Serghei Ciciuc, ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu. Mașina mobilă va fi utilizată în cadrul campaniei naționale „Un doctor pentru tine”, pentru a investiga populația din zonele rurale ale țării.

 

„Îmi exprim recunoștința Republicii Belarus pentru această donație. Sper, cu ajutorul acestor mașini să ajungem în anul care vine în toate localitățile țării, astfel ca populația să treacă acest screening pulmonar și să intervenim la timp acolo unde există o patologie pentru a oferi asistența medicală necesară”, a declarat Silvia Radu.

 

La rîndul său, E.S Serghei Ciciuc a menționat că parteneriatul dintre Republica Moldova și Belarus este unul de durată , dovadă fiind suportul oferit pentru sistemul de sănătate din țara noastră.

 

„Sănătatea populației unei țări este cea mai importantă investiție. Vom continua colaborarea cu Republica Moldova și susținerea proiectelor sociale”, a reiterat Ambasadorul.

 

Guvernul Republicii Moldova a procurat în acest an încă o mașină mobilă de screening pulmonar din Belarus care a fost utilizată în cadrul campaniei, iar din luna august pînă acum, au fost investigate peste 22.000 persoane, dintre care 3000 persoane au fost depistate cu patologii ale aparatului respirator, cum ar fi: pneumonie, tuberculoză, patologii cardiovasculare și suspecții la cancer. Toate persoanele au beneficiat de asistență medicală specializată și tratament corespunzător.

 

Începând cu luna ianuarie 2019, va fi realizat un nou orar al consultațiilor, care va fi publicat pe site-ul Ministerului: msmps.gov.md.

 

Menționăm că, în cadrul campaniei „Un doctor pentru tine”, lansată în luna august curent, au fost consultate de către specialiști precum: cardiologi, neurologi, stomatologi, endocrinologi peste 32.000 de persoane, din toate regiunile țării.