A A A

 

Delegația oficială din Republica Tadjikistan în vizită la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Astăzi, 24 aprilie, Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, a avut o întrevedere cu delegația oficială din Republica Tadjikistan, condusă de către domnul Sattorzoda Abdujabor, șeful Biroului pentru drepturile omului al administrației Președintelui Republicii Tadjikistan, în cadrul căreia au discutat despre experiența Republicii Moldova în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și perspectivele colaborării celor două state în domeniile administrate de către minister.

 

În debutul întâlnirii, Boris Gîlca a mulțumit delegației din Republica Tadjikistan pentru vizita efectuată și a declarat că va susține dezvoltarea parteneriatului de cooperare de lungă durată și schimbul de experiență în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie între ambele state.

 

La rândul său, Sattorzoda Abdujabor a subliniat importanța preluării experienței Republicii Moldova în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, în special pe cadrul legislativ și serviciilor de suport, menționând interesul Republicii Tadjikistan în preluarea bunelor practici și modelelor de intervenție, dar și dorința de extindere a cooperării pe dimensiunea dată.

 

Totodată, în cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre experiența pozitivă a țării noastre în promovarea politicilor de promovare a egalității de gen și de protecție a drepturilor victimelor violenței în familie.

 

Un subiect abordat a fost rolul Ministerului, în calitate de autoritate publică centrală și a subdiviziunilor teritoriale în asigurarea protecției victimelor violenței în familie, inclusiv infrastructura existentă a serviciilor de asistență în Republica Moldova și măsurile de corectare a comportamentului agresorilor.

 

Reprezentanții Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au prezentat modele și metode de intervenții în gestionarea cazurilor de violență în familie, interacțiunea multidisciplinară între actorii abilități cu competențe de prevenire și combatere a violenței în familie, la fel au elucidat mecanismul de emitere, executare şi supraveghere a ordonanței de protecție a victimelor violenței în familie.

 

De asemenea, în cadrul întrevederii au fost abordate subiectele cu referire la procesul de planificare și asigurare a finanțării serviciilor pentru victimele violenței în familie la nivel central, regional și local, precum și procedura de acreditare a prestatorilor serviciilor sociale și contractarea acestora.

 

Delegația oficială din Republica Tadjikistan se află în Republica Moldova într-o vizită de studiu și documentare în perioada 23-27 aprilie. Din componența delegației mai fac parte viceminiștri de la Ministerul Educației și Științei, Ministerul Muncii, Migrației și Politicilor Ocupaționale, magistrați de la Curtea Supremă, procurori de la Procuratura Generală, funcționari de rang înalt de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Oficiul Avocatului Poporului din Tadjikistan.