A A A

 

De Ziua Internațională a Persoanelor în Etate, vârstnicii au discutat cu conducerea MSMPS, despre problemele lor

La 1 octombrie curent, în contextul Zilei Internaţionale a Persoanelor în Etate, în incinta Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) s-a desfășurat Seminarul Republican dedicat persoanelor de vârsta a treia din Republica Moldova.

 

Evenimentul a fost organizat de către MSMPS, în parteneriat cu Uniunea Pensionarilor din Republica Moldova, la care au participat conducerea Ministerului și reprezentanții Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova.

 

În cadrul ședinței au fost discutate problemele întâmpinate de persoanele în vîrstnice, cum ar fi acordarea asistenței medicale obligatorii pentru persoanele în etate, accesul persoanelor în în etate la programul de ajutor social, stabilirea și plata pensiilor, cât și programele și activitățile demarate în domeniul îmbătrânirii active.

 

În debutul ședinței, secretarul general de stat al MSMPS, Boris Gîlca, a menționat că protecţia socială a oamenilor în etate, reprezintă o prioritate pe agenda Guvernului.

 

„MSMPS asigură implementarea unor politici sociale și medicale care să fie în beneficiul vârstnicilor din Republica Moldova. Scopul nostru este să creştem calitatea vieţii persoanelor vârstnice, prin crearea condițiilor și oportunităților de participare la viaţa societăţii. Este incontestabilă valoarea acestora în societate, de aceea, ne dorim să aibă multă sănătate, putere și vitalitate”, a declarat secretarul general de stat.

 

„Astfel de întâlniri sunt binevenite pentru persoanele în etate, unde pot afla răspunsuri la toate întrebările care îi frământă. Ne dorim o conlucrare și o comunicare permanentă cu toate instituțiile statului, unde putem vocifera viziunile și problemele, pentru a asigura un trai decent persoanelor în etate”, a menționat Președintele Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, Victor Leancă.

 

În acest context, participanții la discuții au menționat stabilirea unei conlucrări eficiente ale Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova cu Casele Teritoriale de Asigurări Sociale, structurile teritoriale de asistență socială și administrațiile publice locale în asigurarea eficientă a accesului persoanelor în etate la asistența medicală de toate nivelurile și serviciile sociale de toate tipurile.

 

Reamintim că, la etapa actuală este în proces de implementare reforma sistemului de pensii, până la moment fiind realizate 4 etape de valorizare, în total fiind majorate pensiile a 300,278 mii pensionari. Ultima etapă de valorizare are loc la 1 octombrie curent, fiind valorizate toate pensiile pentru limita de vârstă și pensiile de dizabilitate stabilite în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 martie 2017, în total pentru circa 95000 de pensionari, 85 064 de beneficiari de pensii pentru limita de vârstă și de 9 753 de beneficiari de pensii de dizabilitate.

 

De asemenea, bătrânii beneficiază de servicii sociale, printre care cantine de ajutor social, centre multifuncționale, servicii de îngrijire la domiciliu, servicii de reabilitare și recuperare, servicii de plasament, servicii de zi, etc.

 

Ziua internaţională a persoanelor vârstnice este marcată în fiecare an la 1 octombrie pentru promovarea drepturilor persoanelor în etate, prin încurajarea de a participa activ la viaţa economică, politică, socială şi culturală, dar şi pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, lipsită de discriminare, prin incluziune socială.