A A A

 

Conducerea MSMPS și CNAM au verificat farmaciile dacă respectă Ordinul privind eliberarea medicamentelor oferite gratuit populației

Începând cu 1 februarie 2019, cetățenii beneficiază de medicamente oferite în mod gratuit din lista celor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, destinate tratamentului celor mai frecvente maladii.

 

Conform Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), la prezentarea rețetei pentru medicamente compensate, în mod obligatoriu farmacistul trebuie să propună pacientului medicamentul oferit gratuit. Dacă la momentul solicitării medicamentul gratuit lipsește în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziția pacientului în termen de 72 de ore de la adresare. De asemenea, farmaciile sunt obligate să plaseze la loc vizibil lista medicamentelor oferite gratuit în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală.

 

În acest context, astăzi, secretarul general de stat Boris Gîlca și vicedirectorul CNAM, Iurie Osoianu, au verificat mai multe farmacii, dacă respectă prevederile acestui Ordin, dacă au stocul de medicamente gratuite și dacă eliberează pacienților preparatele solicitate, conform rețetelor compensate prescrise de medicii de familie.

 

Oficialii au constatat că farmaciile respectă Ordinul, cu mici excepții, pacienților le sunt eliberate medicamentele gratuit, stocul de medicamente este prezent în farmacii, însă în unele farmacii nu este afișată la vedere lista medicamentelor oferite gratuit și nu este amplasat la loc vizibil stickerul cu mesajul „Aici se eliberează medicamente compensate”.

 

Conducerea farmaciilor a fost îndemnată să remedieze acest neajunsuri, astfel încât, pacienții să-și cunoască drepturile și să aibă acces la informațiile privind medicamentele de care pot beneficia gratuit.

 

În discuții cu pacienții, aceștia s-au arătat mulțumiți de initiațiva de a oferi gratuit medicamentele esențiale, fiind o economie financiară pentru fiecare, îndeosebi pentru pensionari.

 

Menționăm că, prescrierea medicamentelor compensate se efectuează de către medicii de familie, neurologi, psihiatri, endocrinologi și pediatri ai prestatorilor de servicii medico-sanitare contractați de către CNAM, indiferent de forma juridică de organizare.

 

În prezent, lista medicamentelor compensate include 148 de denumiri comune internaționale.

 

Lista medicamentelor compensate poate fi consultată la medicul de familie, în farmacii la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM, la rubrica “Medicamente compensate”.