A A A

 

Conducerea MSMPS a avut prima întrevedere cu noul reprezentant al OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych

Astăzi, 25 ianuarie curent, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a avut prima întrevedere oficială cu Dl. Igor Pokanevych, noul reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova.

 

Secretarul general de stat, Boris Gîlca, l-a felicitat și i-a urat succese în noua sa misiune, cea de a contribui la dezvoltarea sistemului de sănătate din țara noastră.

 

„OMS este partenerul strategic al Republicii Moldova în realizarea politicilor de sănătate. Contăm pe o colaborare eficientă și în continuare, deoarece sănătatea populației și acoperirea cu servicii medicale sunt prioritățile noastre”, a subliniat Boris Gîlca.

 

„Îmi propun să avem o comunicare eficientă și să ne focusăm colaborarea pe prioritățile importante pentru sănătatea cetățenilor Republicii Moldova. OMS va continua să ofere tot suportul tehnic și asistența pe direcțiile sale de activitate, privind asigurarea fiecăruia și a tuturor la servicii de sănătate de calitate”, a declarat Igor Pokanevych.

 

În cadrul întrevederii, au fost discutate reformele inițiate de minister, precum reforma în domeniul sănătății publice, asistenței medicale primare, asistenței medicale spitalicești, inițiativele privind asigurarea populației cu medicamente compensate, etc.

 

Menționăm că, OMS este unul dintre principalii parteneri internaţionali ce acordă suport sistemului naţional de sănătate, în baza Acordurilor Bienale de Colaborare, ce reflectă priorităţile pe termen de 2 ani.

 

Ultimul Acord a fost semnat la 20 februarie 2018, conform căruia, OMS va oferi asistență tehnică Republicii Moldova în domeniul prevenirii bolilor transmisibile și netransmisibile, promovarea sănătății pe întreg parcursul vieții, inclusiv a sănătății reproductive, materne, a nou-născutului, a copilului și adolescentului și mediului, consolidarea sistemului de sănătate, inclusiv furnizarea serviciilor integrate, accesul la medicamente și sistemul de informare în domeniul sănătății, etc.