A A A

 

Conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a întîlnit cu experții Fondului Monetar Internațional, care se află într-o vizită de evaluare în Republica Moldova

Astăzi, 20 martie, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a avut o întrevedere cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ben Kelmanson, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 15-27 martie curent. Oficialii au discutat progresele înregistrate privind contribuțiile de asigurări sociale și pensii, modificările operate în sistemul de asigurare socială și asistență socială.

 

În cadrul întrevederii, au fost prezentate informații, privind modificarea ratei alocațiilor sociale, evoluția implementării reformei pensiilor, acoperirea bugetară a cheltuielilor pentru plățile sociale. În special, s-a discutat despre măsurile întreprinse de autorități în susținerea persoanelor vulnerabile (copii, persoane cu dizabilități și bătrâni) și necesitatea menținerii voinței politice în implementarea în continuare a reformelor inițiate.

 

„Bunăstarea populației este una din principalele priorități ale Ministerului. Odată cu reformarea sistemului de pensii, am asigurat majorarea pensiilor beneficiarilor și echitatea în sistem. La fel, toate persoanele vulnerabile sunt asigurate cu ajutor social, dar în acelaș timp îi susținem pentru a se încadra în câmpul muncii” a menționat Svetlana Cebotari.

 

Ben Kelmanson a apreciat eforturile Ministerului în protecția persoanelor social vulnerabile și a precizat că, monitorizarea priorităților privind plățile sociale, este în atenția Consiliului de directori al FMI și a încurajat continuarea reformelor demarcate. De asemenea, a solicitat un studiu privind acordarea ajutorului social și provocările apărute în cadrul reformei sistemului de pensii.

 

La final, oficialii au consemnat necesitatea realizării unei analize detaliate a celor discutate, pentru o evaluare corectă a progresului înregistrat, în realizarea politicilor în domeniul social.

 

Svetlana Cebotari a mulțumit echipei FMI pentru suportul acordat și a subliniat intenția Ministerului de a continua reformele demarate.

 

Menționăm că, în contextul evaluării a treia a Programului de finanțare, aprobat în 2016 pentru o perioadă de trei ani, misiunea FMI se află în vizită în Republica Moldova, pentru a analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului de către autorități și a discuta despre politicile pe viitor.