A A A

 

Concluziile Comisiei privind examinarea tratamentului neurochirurgical realizat copilului „C”, în urma unei petiții online

Comisia de anchetă instituită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a examina tratamentul neurochirurgical realizat copilului „C”,  în urma unei petiții online, a prezentat rezultatele anchetei.

 

Conform concluziilor Comisiei, pacienta a fost internată în secția de Neurochirurgie a Institutului Mamei și Copilului în luna noiembrie 2017, cu diagnoza de astrocitom pilocitar de emisferă cerebeloasă, hidrocefalie secundară. În mod planic a fost efectuată intervenția chirurgicală de craniotomie decompresivă suboccipitală, evacuarea conținutului chistului tumoral și rezecția parțială a sectorului solid tumoral.  În perioada postoperatorie starea pacientei a fost cu dinamică pozitivă.

 

După cîteva luni, a fost efectuată investigație de rezonanță magnetică de control care a determinat creșterea tumorală. Pacienta  a fost  consultată de echipa de medici care a operat-o și a fost propusă a doua etapă de tratament operator. Părinții, însă, au refuzat internarea și au plecat de sine stătător la o clinică privată din România, unde a fost  efectuată intervenția chirurgicală.

 

Comisia Ministerului a telefonat mama pacientei, care a refuzat să se prezinte la ședința organizată în comun cu echipa de medici care a operat pacienta și de a prezenta actele medicale și investigațiile paraclinice. Aceasta a menționat că nu cunoaște despre petiția depusă online și că nu are nici o atribuție cu aceasta. Totodată, mama a subliniat că nu are pretenții la calitatea asistenței medicale acordată fiicei sale. În acelaș context, persoana care a postat pe rețeaua de socializare mesajul de sensiblizare pe acest caz a refuzat categoric să ofere detalii. Respectiv, ministerul a executat acțiuni de anchetă internă pentru a identifica pacienta și a depista detaliile asupra cazului raportat. 

 

Menționăm că, indicații pentru efectuarea tratamentului chirurgical  în România  nu au fost făcute, această intervenție  fiind posibilă în țara noastră.

 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va conlucra cu autoritățile competente de anchetă pentru definitivarea cazului și prezentarea concluziilor finale la presupusele acuzații aduse echipei de medici.