A A A

 

Comunicarea și consilierea în practica obstreticală discutată în cadrul Conferinţei anuale a Asociaţiei Moaşelor din Republica Moldova

Circa 50 de moașe din toate instituțiile medico-sanitare din republică s-au adunat astăzi, în cadrul unei conferințe dedicată Zilei Internaționale a Moașelor, pentru a discuta despre importanța comunicării și consilierii gravidelor. Scopul discuțiilor a avut drept obiectiv structurarea unei echipe puternice de moașe la nivel național.

 

„Suntem în prima linie atunci când se naște un om, de aceea responsabilitatea pe care o avem pentru fiecare mamă și suportul pe care îl oferim sunt esențiale. De aceea, considerăm necesar ca profesia de moașă să fie studiată la facultate, ca și alte specialități”, a menționat Oxana Zavtoni, președintele Asociației Moașelor din Republica Moldova.

 

„Apreciem munca pe care o depuneți zilnic în profesia nobilă pe care ați ales-o și pe care o desfășurați cu profesionalism, dăruire și dragoste de oameni. Însă, un rol important în acest domeniu îl are comunicarea eficientă cu pacienții, iar în acest sens, au fost elaborate Planul de acțiuni al MSMPS pentru îmbunătățirea comunicării și Ghidul pe comunicare, care au drept obiectiv respectarea drepturilor pacienților și îmbunătățirea comunicării cu pacienții. Acestea vă vor servi drept suport pentru activitatea Dstră zilnică”, a declarat secretarul de stat, Boris Gîlca.

 

Prezent la eveniment, Înaltul Consilier UE pentru reforma în domeniul sănătății, Juozas Galdikas a subliniat că graviditatea nu este o boală și este important ca viitoarele mame să fie încurajate să aibă grijă de propria sănătate pe parcursul acestei perioade, pentru ca să nască copii sănătoși.

 

În cadrul conferinței, specialiștii în domeniu le-au vorbit moașelor despre comunicarea și consilierea gravidelor, răspunderea profesională a personalului medical, prevenirea cancerului de col uterin, screening-ul cervical în Republica Moldova-situația actuală, contracepția la adolescenți și stările de urgență în obstetrică.

 

Menționăm că, începând cu anul 1992, în fiecare an, la 5 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Moașelor, propusă pentru prima dată de Confederația Internațională a Moașelor în 1987 (Olanda).

 

În acest context, Asociația Moașelor din Republica Moldova se aliniază sărbătoririi Zilei Internaționale a Moașelor, un prilej deosebit pentru reluarea activității ca asociație profesională, având un rol important în colaborarea cu toate organismele naționale și internaționale, implicate în dezvoltarea standardalor de educație și practică, a normelor de etică și deontologie pentru moașe, aspect important în ridicarea profesionalismului moașelor și aprecierii calității serviciilor medicale.