A A A

 

Comisia Situații Excepționale a MSMPS a examinat situaţia epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI

Astăzi, 20 februarie curent, în cadrul şedinţei Comisiei Situații Excepționale a MSMPS a fost discutată situaţia epidemiologică prin gripă, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) şi infecţii respiratorii acute severe (SARI) precum şi măsurile de control şi răspuns.

 

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a prezentat raportul privind situaţia epidemiologică prin gripă, IACRS, SARI, măsurile de control şi răspuns pentru săptămâna  a șaptea (11-17 februarie 2019), din sezonul gripal 2018-2019. Astfel, în comparație cu săptămâna precedentă s-a înregistrat o dinamică în ușoară descreștere a morbidității prin IACRS.

 

Totodată, în perioada octombrie 2018 -18 februarie 2019 în republică au fost înregistrate 27 cazuri de deces, majoritatea au survenit ca urmare a adresării tardive după asistenţă medicală la medicul de familie, la persoane nevaccinate, şi din cauza complicaţiilor în asociere cu alte afecţiuni cronice.

 

În acest sens, secretarul general de stat, Boris Gîlca a reiterat importanța și rolul medicilor de familie privind informarea cetățenilor despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor, acordarea în continuare a asistenței medicale în regim de alertă, aplicarea imediată a tratamentului simptomatic cu prescrierea preparatului Tamiflu și indicarea spitalizării imediate a cazurilor grave.

 

Comisia a decis menținerea regimului intensiv de acordare a asistenţei medicale bolnavilor cu gripă, IACRS sau SARI, prioritar la domiciliu, cu spitalizarea şi tratamentul în condiţii de staţionar a bolnavilor cu gripă, IACRS şi SARI cu evoluție gravă și severă conform protocoalelor clinice și cu intensificarea depistării precoce a persoanelor cu semne compatibile cu gripa. În continuare va fi monitorizat și suplinit, stocul cu medicamente, în instituțiile medico-sanitare, inclusiv preparate antivirale, consumabile şi echipamente necesare îngrijirilor medicale și controlul infecțiilor.

 

De asemenea, va fi menținută efectuarea triajului medical în unităţile preşcolare şi preuniversitare, cu reţinerea la domiciliu de către părinți a copiilor cu afecțiuni respiratorii acute și stări febrile.