A A A

 

Comisia Europeană lansează Premiul Uniunii Europene în domeniul sănătății pentru ONG-uri „Ajutând tinerii să spună nu tutunului”

Cu sloganul „Ajutând tinerii să spună nu tutunului”, la 7 aprilie curent, Comisia Europeană a lansat Premiul Uniunii Europene (UE) în domeniul sănătății pentru Organizațiile nonguvernamentale, ediția 2018. În acest an, Comisia Europeană își propune să recompenseze ONG-urile care contribuie la lupta împotriva tutunului, în special prin oprirea tinerilor de a fuma și / sau de a folosi alte forme de tutun.

 

„Cu 70% dintre fumători în Europa care încep fumatul la vârsta de 18 ani și 94% care încep la vârsta de 25 de ani, este vital să ne concentrăm eforturile de prevenire a consumului de tutunul de către tinerii. Comisia a pus în aplicare norme legale dure pentru a face produsele din tutun mai puțin atractive pentru tineri, inclusiv interzicerea aromelor caracteristice, trucurilor de ambalare a câte 10 țigări, în pachet. Cu toate acestea, este bine cunoscut din experiență că abordarea multi- direcțională este necesară pentru a reduce consumul de tutun în UE. În acest sens, activitatea ONG-urilor în comunicarea cu cetățenii privind pericolele consumului de tutun este o parte neprețuită a efortului Comisiei Europene. Prin urmare, vor fi recunoscute și recompensate inițiative remarcabile ale ONG-urilor care ajută tinerii să se abțină de la consumul de tutun”, a declarat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis.

 

ONG-urile participante la concurs trebuie să prezinte inițiativele, acțiunile, campaniile realizate privind promovarea normelor fără fumat, eforturi de reducere a accesibilității produselor din tutun, de sensibilizare la nivel comunitar și la nivel de instituție de învățămînt.

 

Premiile în numerar, care sunt finanțate în cadrul celui de-al treilea program în domeniul sănătății 2014-2020, sunt următoarele:

Premiul I: 20 000 €

Premiul II: 15 000 €

Premiul III: 10 000 €

 

Toate informațiile necesare, inclusiv criteriile de eligibilitate, excludere și selecție, precum și regulile de acordare a premiului pot fi găsite la următorul link: https://ec.europa.eu/health/ngo_award/home_en.

 

Cererile urmează a fi depuse prin intermediul formularului online până la data de 15 iunie 2018 (ora 11.59 CET, ora Bruxelles-ului), care poate fi accesat la următorul link: https://ec.europa.eu/health/ngo_award/submit_your_project 

Menționăm că, în luna septembrie 2018, juriul va selecta zece dosare, iar în luna noiembrie vor fi anunțați cei trei câștigători. Cîștigătorii vor fi premiați în cadrul unui eveniment la Bruxelles.