A A A

 

Colaborare medicală moldo-germană: tratamente inovative în domeniul medicinii regenerative

La 26 februarie curent, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a întâlnit cu prof. dr. Hans-Günther Machens de la Clinica de Chirurgie Plastică din Munich, Germania și doamna Ella Lethbridge de la fundația germană Augustinus Bader în contextul inițierii colaborări în domeniul chirurgiei reconstructive și aplicațiilor inovatoare pentru tratarea cicatricilor keloide, ca consecințe provocate de arsuri.

 

În debutul întâlnirii, secretarul general de stat, Boris Gîlca, a mulțumit partenerilor germani pentru deschiderea către colaborare și inițierea în Republica Moldova a intervențiilor moderne înalt-tehnologice în cazul cicatricilor severe postcombustionale, dar și integrarea acestora ca metoda de tratament, în special pentru copii.

 

Pe parcursul a două zile, medicii din Germania vor vizita secțiile de profil unde sunt internați copii cu arsuri și cei cu cicatrici severe postchirurgicale și postcombustionale pentru a consulta pacienții și identifica următoarele etape de chirurgie plastică.

 

„În cazul copiilor, faza de reabilitare postarsură este una de durată și însoţeşte tot procesul de creştere şi dezvoltare, de aceea integrarea intervențiilor inovatoare, acordarea suportului instituțional și schimbul de experiență va facilita recuperarea mai rapidă și completă a micilor pacienți”, a menționat directorul adjunct de la clinica "Emilian Coţaga", Vasile Tomuz.

 

Intervențiile de chirurgie plastică propuse de reprezentanții fundației germane Augustinus Bader vin să îndepărteze cicatricea keloidă și să restabilească aspectul normal al pielii, oferind o îmbunătățire extrem de benefică ca aspect și funcționalitate în cazul cicatricilor postcombustionale.

 

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va semna un acord de cooperare cu fundația germană Augustinus Bader privind implementarea tehnologiilor inovatoare.

 

Fundația Augustinus Bader va colabora cu medicii din Republica Moldova pentru a oferi terapii de restabilire funcțională, cosmetică și psihologică copiilor cu urmări postcombustionale.

 

Prof. dr. Hans-Günther Machens este specialist de renume în chirurgia reconstructivă și aplicații inovatoare în domeniile ingineriei tisulare și regenerării țesuturilor. Este unul dintre fondatorii centrului de competență "Tissue Engineering", director al diferitelor proiecte germane ale Ministerului Federal al Educației și Cercetării care se concentrează pe regenerarea țesuturilor. Împreună cu Fundația Augustinus Bader furnizează gratuit tratamente în domeniul medicinii regenerative.