A A A

 

Cei mai buni specialiști în anesteziologie şi reanimatologie din Europa de Est s-au întrunit la Chișinău, pentru a face schimb de experiență în domeniu

Peste 1000 participanți internaționali și din țara noastră, dintre care medici specialiști și rezidenți, asistenți medicali, experţi în domeniul anestiozologiei și reanimatologiei vor face schimb de experiență şi bune practici în domeniul științei, educației precum şi alte aspecte ale anesteziei și terapiei intensive (ATI), în cadrul celui de-al V-lea Congres Internaţional al Societăţii de Anesteziologie și Reanimatologie din Republica Moldova, care se desfășoară în perioada 27-29 septembrie curent, la Chișinău.

 

Pe parcursul evenimentului, vor fi discutate subiecte de actualitate ştiinţifico-practice pentru specialitate de 89 de speakeri din România, Ucraina, Kazahstan, Israel, SUA, Italia, Germania, Belgia, Serbia, Elveția şi Republica Moldova, două workshop-uri, o masă rotunda și ședințe de comunicare tematice.

 

De asemenea, va fi desfășurată o expoziție de tehnică, aparataje, carte şi medicamente contemporane din domeniul anesteziei şi terapiei intensive, la care vor participa peste 50 companii, liderii ai industriei medicale, peste 200 de reprezentați ale acestora vor prezenta produse de ultimă generație din domeniul ATI.

 

„Anestezia și Terapia Intensivă reprezintă un domeniu vast de activitate, cu multiple interconexiuni cu alte domenii și specialități. Alături de specialiștii altor disciplini chirurgicale, zilnic, cot la cot, medicii din aceste domenii au grijă de sănătatea cetațenilor. Mă bucur că un astfel de eveniment are loc în Moldova și putem să demonstrăm tuturor că avem specialiștii la fel de buni, ca și specialiștii din alte țări. Este un bun prilej de a mai vorbi pozitiv și despre țara noastră și noi avem datoria să prezentăm aspectele pozitive și să ne mândrim cu oamenii de calitate pe care îi avem. Această întâlnire și acest schimb de opinii vor fundamenta îmbunătățirea continuă a calității actului medical din țara noastră”, a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, în deschiderea Congresului.

 

Ministrul a fost oferite diplome de gratitudine pentru performanțele și succesele realizate în domeniul anesteziei și terapiei intensive, din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Guvernului Republicii Moldova, specialiștilor în domeniu din țara noastră și de peste hotare.

 

La sfîrșitul sesiunilor de lucru, urmează să fie adaptate ghidurile şi protocoalele în ATI şi elaborat un concept de proiect național, dedicat ajustării costurilor de tratament în ATI, după modelul Societății Române de Anestezie.

 

Menționăm că, evenimentul este organizat de Societatea de Anesteziologie şi Reanimatologie din Republica Moldova, Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, Societatea Europeană de Computing şi Tehnologie în Anestezie şi Terapie Intensivă și se desfășoară sub egida Societății Europene de Anestezie în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale al Republicii Moldova, cu Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, Timişoara, România și Primăria municipiului Chişinău.

 

În cadrul instituțiilor medico-sanitare din țară activează circa 592 de medici anesteziologi și reanimatologi.