A A A

 

Campania Regională „Vocea Tinerilor” continuă

Campania Regională „Vocea Tinerilor” continuă
O altă rundă a discuţiilor publice în cadrul campaniei regionale “Vocea Tinerilor” s-a desfășurat astăzi cu abordarea subiectelor ce țin de angajarea în câmpul muncii și voluntariatul. Evenimentul a fost organizat de către asociația „Generația cu Inițiativă”, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova și Oficiul Regional pentru Europa de Est și Asia Centrală UNFPA, Fondul ONU pentru Populație și face parte din Campania Regională “Vocea Tinerilor – Decideți prioritățile viitoare ale dezvoltării” lansată pentru perioada Noiembrie 2014 - Septembrie 2015.
În cadrul campaniei, peste 3 000 de tineri din 37 de localități din Republica Moldova au expediat o carte poștală cu răspunsul lor la întrebarea “De ce tinerii trebuie să fie o prioritate pentru Guvern?”.
Părerile tinerilor, privind problemele cu care se confruntă urmează să preceadă procesul de perfecționare a legislației în domeniul ocupării forței de muncă, inițiat de Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei în contextul implementării Programului de Guvernare, dar și a Planului de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere în perioada 2014-2016. Propunerile de politică se vor regăsi în noua Strategie de ocupare a forței de muncă care urmează să fie elaborată de către Ministerul Muncii, Protecției Sociel și Familiei, dar și în Legea ocupării forței de muncă ce urmează a fi modificată.
Problemele cheie notate în cadrul discuțiilor se referă la facilitarea tranziției tinerilor de la școală la muncă, intensificarea suportului pentru tinerii care nu reușesc să se integreze în câmpul muncii după absolvirea instituțiilor de învățământ, ș.a.
Menționăm că în Republica Moldova șomajul în rîndul tinerilor, comparativ cu alte categorii ale populației, este mai înalt, fapt caracteristic tinerilor în general, inclusiv și în țările cu un grad mai înalt de dezvoltare. Astfel, conform datelor statistice, în RM, în trim I 2015 au fost 44,6 mii tineri șomeri cu vîrsta cuprinsă între 15-29 ani, ceea ce constituie 45,5 % din numărul total de șomeri, estimate de către Biroul Național de Statistică.
Campania regională „Vocea tinerilor” are loc concomitent în 20 de țări din Europa de Est și Asia Centrală și are ca scop colectarea părerilor tinerilor cu privire la problemele cu care se confruntă, dar și soluțiile pe care le văd viabile.