A A A

 

Boris Gîlca, în discuții cu lucrătorii medicali din Cahul: Nu este și nu va fi ușor, dar este pentru oameni

Astăzi, 22 decembrie curent, secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, a efectuat o vizită de lucru în raionul Cahul, la care s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice locale și lucrătorii medicali din instituțiile medico-sanitare din raion.

 

În cadrul discuțiilor au fost abordat prioritățile ministerului pentru anul 2018 și anume eficientizarea sistemului medical, accesul la servicii medicale de calitate, modernizarea spitalelor, asigurarea cu personal medical și majorarea salariilor cadrelor medicale.

 

Boris Gîlca, a apreciat managementul medical eficient al spitalului raional din Cahul, menționând importanța unei comunicări permanente și eficiente cu personalul medical pentru a identifica acțiunile necesare privind crearea uni sistem echilibrat, costeficient și pe așteptările oamenilor.

 

„În Cahul este un potențial polivalent și strategic de dezvoltare a sistemului medical, nu este și nu va fi ușor, dar este pentru oameni”, a declarat secretarul general.

 

Personalul medical prezent la ședință au apreciat și salutat crearea Agenției Naționale de Sănătate Publică, subliniind necesitatea instituirii acesteia pentru supravegherea sistemului de sănătate publică , eficientizarea intervențiilor pentru reforma salarială și motivarea personalului medical datorită salarizării în baza criteriilor de performanță.

 

La fel, aceștia au salutat acțiunile prevăzute în cadrul bugetului pentru anul 2018 și anume investițiile importante planificate pentru modernizarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, care va fi dotat cu 300 de ambulanțe noi, asigurarea sporită pentru prevenție și tratamente paliative.

 

În contextul descentralizării serviciilor medicale la nivel de raioane și aducerea serviciilor mai aproape de oameni, în anul 2018, în Cahul vor fi efectuate intervenții chirurgicale de înlăturare a cataractei și de protezare locomotorie.