A A A

 

Boris Gîlca a avut o întrevedere cu reprezentantul Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie, Natasa Skoko

Astăzi, 11 aprilie, secretarul general de stat, Boris Gîlca, a avut o întrevedere cu reprezentantul Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie (ICGEB), șef al Departamentului dezvoltarea biotehnologiei, Natasa Skoko.

 

Întrevederea a fost organizată în contextul obținerii statutului de țară membră cu drepturi depline a Republicii Moldova în cadrul ICGEB, la 6 martie curent.

 

„Aderarea Republicii Moldova la ICGEB va contribui semnificativ la aprofundarea cunoștințelor și aplicarea celor mai inovative tehnici de cercetare în biomedicină, obținerea produselor biofarmaceutice, protecția și remedierea mediului, la fel, în tehnologiile pentru îmbunătățirea culturilor agricole si biopesticidelor. A fost un proces lung, dar Republica Moldova a demonstrat pe bună dreptate că deține toate criteriile de eligibilitate”, a declarat Boris Gîlca.

 

„ICGEB oferă perspectiva de aprofundare a cunoștințelor și de aplicare a celor mai inovative tehnici de cercetare în biomedicină și obținerea produselor biofarmaceutice.  Aplicanții din Republica Moldova vor putea accesa laboratoarele şi echipamentele de cercetare ICGEB, precum şi vor beneficia de sprijinul experților din cadrul Centrului. La fel, Protocoale elaborate în cadrul centrului sunt disponibile, pot fi preluate și transpuse la nivel național, de către specialiștii din domeniu”,  a subliniat Natasa Skoko.

 

În cadrul întrevederii,  s-a menționat că ICGEB oferă statelor membre oportunitatea creării Centrelor Regionale de Cercetare, pentru a contribui la consolidarea competențelor de cercetare și a cunoștințelor comunității științifice locale, prin efectuarea cercetărilor la cel mai înalt nivel internațional, sporirea cooperării internaționale și facilitarea recrutării cercetătorilor la nivel internațional. Crearea unui astfel de Centru în cadrul instituțiilor universitare naționale, va avea un impact considerabil asupra bazei științifico-practice ale acestora, cadrele didactice și studenții fiind antrenați în activități de cercetare la nivel internațional.

 

La finalul întrevederii, oficialii au menționat necesitatea elaborării unui Plan de acțiuni comun pentru avansarea țării noastre pe anumite segmente: cercetări comune, transferul de tehnologii, instruirea cadrelor în domeniul biotehnologiilor și ingineriei genetice, granturi de colaborare, etc.  Acest lucru va contribui la dezvoltarea cercetărilor în domeniul biotehnologiilor medicale și a celor agricole din țara noastră, dezvoltării industriei farmaceutice autohtone, exportului și asigurării pieței interne cu substanțe farmaceutice.

 

Menționăm că, pentru entitățile din Republica Moldova, în 2019 deja sunt accesibile instrumente de aplicare pentru granturi colaborative de cercetare, burse doctorale și postdoctorale, la fel pentru participare la evenimentele și cursurile organizate de ICGEB.

 

ICGEB este parte a sistemului Organizației Națiunilor Unite și formează o rețea interactivă cu Centrele afiliate din Statele Membre, având componente în Trieste (Italia), New Delhi (India) si Cape Town (Africa de Sud).