A A A

 

Beneficiarii de prestații sociale își vor alege singuri prestatorul de servicii de plată

Beneficiarii de prestații sociale își vor alege singuri prestatorul de servicii de plată
Un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens a fost votat astăzi în ședința de Guvern. Acesta ajustează actele normative ce reglementează plata drepturilor sociale și prevede dreptul beneficiarilor de pensii, alocații sociale, ajutor social și/sau ajutor pentru perioada rece a anului să aleagă singur, prin cerere instituția care va efectua plata.
  Proiectul propune introducerea modificărilor de rigoare într-un set de Hotărâri de Guvern care vor permite și beneficiarilor de alte prestații sociale precum indemnizația de maternitate/creșterea copilului pînă la trei ani, indemnizația viageră sportivilor de performanță, alocația nominală de stat, alocația lunară de stat, să desemneze, prin cerere, prestatorul de servicii care să asigure plata acestora.
Noul proiect de Hotărâre extinde lista prestatorilor, sporind astfel, gradul de accesibilitate al beneficiarilor la serviciile de plată.
 Prestatorul de servicii de plată, desemnat de către beneficiar prin cerere, va încheia contract cu Casa Națională de Asigurări Sociale. Printre aceștia se regăsește:
1.Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”
2.Banca de Economii S.A.
3.BC Moldova-Agroindbanc S.A
4.BC Moldindconbank S.A. 4.
5.BC Victoriabank S.A.
6.FinComBank
7.Eximbank S.A. 
8.Energbank S.A.
Menționăm că anterior, plata către beneficiarii de plăți sociale se efectua prin intermediul Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei, și al Băncii de Economii S.A., ceea ce afecta drepturile cetățeanului la libera alegere.
Implementarea acestuia nu necesită alocarea mijloacelor financiare suplimentare.