A A A

 

Banca Mondială asigură asistență Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru Modernizarea Sectorului Sănătății în Republica Moldova

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a avut astăzi o întrevedere cu o delegație a Băncii Mondiale, condusă de Volkan Cetinkaya, lider de echipă şi economist superior în sănătate, pe tema Operaţiunii „Modernizarea Sectorului Sănătății în Republica Moldova”.

 

Reprezentanţii instituției financiare internaționale au comunicat decizia Băncii Mondiale de a susţine ritmul şi modalitatea de implementare a Operaţiunii „Modernizarea Sectorului Sănătății în Republica Moldova”, inclusiv acordarea suportului necesar Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină în procesul de îmbunătăţire a sistemului de sănătate din Republica Moldova.

 

Ministrul Svetlana Cebotari a apreciat decizia Băncii Mondiale de a se alătura eforturilor Guvernului în modernizarea sectorului sănătății din Republicii Moldova.

 

„Vom întreprinde toate măsurile necesare în vederea realizării tuturor activităţilor agreate cu Banca Mondială şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină în cadrul Operaţiunii, întru implementare eficientă a acesteia”.

 

Menționăm că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de comun cu Banca Mondială, lucrează la moment asupra restructurării Operaţiunii „Modernizarea Sectorului Sănătății în Republica Moldova”, propusă de către parteneri ca urmare a evaluării Băncii Mondiale realizate la mijloc de termen de implementare și acceptate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi Ministerul Finanțelor.

 

Modificările propuse sunt necesare pentru menţinerea şi îmbunătăţirea ritmului şi impactului Operațiunii, inclusiv cu extinderea termenului de finalizare cu un an (până la 30 martie 2020) pentru a asigura absorbția fondurilor, fiind identificate şi necesități adiționale pentru acordarea asistenţei tehnice din partea Băncii Mondiale şi experţilor internaţionali.

 

Operaţiunea reprezintă un instrument complex de finanțare compus din Componenta de Program (suport la bugetul de stat în valoare de 18,6 mln.DST şi Componenta de Asistenţă Tehnică (Credit de proiect în valoare de 1,4 mln. DST).

 

Totodată, menționăm că la mijloc de termen de implementare a Programului de suport la buget au fost debursate 48% (9 milioane DST) din totalul fondurilor, fiind realizați integral și înainte de termen patru din cei zece indicatori legaţi de debursări, șase indicatori fiind în curs de implementare la etapa actuală.

 

Precizăm că obiectivul de bază al Operațiunii este de a contribui la reducerea riscurilor cheie ale bolilor netransmisibile şi ameliorarea eficienței serviciilor de sănătate din Republica Moldova. Cota de finanțare realizată de către Agenția Internațională de Dezvoltare pentru fiecare indicator corespunde nivelului de efort necesar realizării lor și importanței rolului acestora în realizarea Obiectivului de dezvoltare a programului.

 

La întrevedere au mai participat din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, secretarul general de stat, Boris Gîlca, secretarul de stat, Rodica Scutelnic, precum și directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Dmitrii Parfentiev.