A A A

 

Autoritățile centrale vin cu o nouă strategie pentru combaterea violenței față de femei

În contextul lansării Campaniei globale de „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” femeile supraviețuitoare ale violenței și cele 22 de organizații care formează Coaliția Națională „Viața fără violență în familie” au făcut un apel public către autoritățile publice și întreaga societate să ia măsuri imediate pentru combaterea violenței față de femei.

 

Apelul a fost lansat pe 27 noiembrie curent în cadrul Dialogului public „Tu nu ești singură. Uniți pentru eliminarea violenței față de femei” organizat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Coaliția Națională „Viața fără violență în familie”, cu susținerea Guvernului Suediei.

 

În cadrul evenimentului a fost prezentată o piesă de teatru „Iubirea nu doare” creată în baza experiențelor femeilor care au trait violența domestică. Campioana pozitivă, Maria Scorodinschi, a povestit istoria ei de depășire a violenței și a explicat în termeni practici care au fost obstacolele cu care s-a confruntat și cum le-a soluționat.

 

„Violența nu trebuie să aibă loc la noi acasă în Republica Moldova.Pentru prima data țara noastră are o noua strategie pentru combaterea violenței care sperăm sa fie implementată, începând cu anul 2018 ”, a menționat Stela Grigoraș, Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prezentă la eveniment.

 

Viorica Dumbrăveanu, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, s-a referit la îmbunătățirea procesului de instruire a asistenților sociali prin includerea celor mai bune practici, inclusiv celor internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie.

 

În Moldova 6 din 10 femei au fost supuse cel puțin unei forme de violență din partea partenerului, pe parcursul vieții, conform datelor Biroului Național de Statistică (2011).

 

Menționăm că în perioada25 noiembrie – 10 decembrie 2017 se desfășoară Campania „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen” organizată în Republica Moldova al 17-lea an consecutiv de către autoritățile publice centrale și locale în parteneriat cu organizațiile internaționale și reprezentanții societății civile.

 

Vor fi organizate evenimente culturale și discuții pe subiectul violenței față de femei și fete, concurs de desene și eseuri pentru elevi pe subiectul relațiilor armonioase și o viață fără violență, campanie de sensibilizare în privința violenței în bază de gen, în parteneriat cu polițiștii din Hîncești și Cahul, cluburi de discuții și sesiuni de informare despre violența față de femei în localitățile Sofia, Țarigrad, Mîndîc și Chetrosu conduse de către supraviețuitoarele violenței, campioane pozitive șa. pentru solidarizarea societății pentru eliminarea violenței față de femei și fete.