A A A

 

Asistență din partea Guvernului Japoniei pentru modernizarea a patru instituții medicale din Republica Moldova

Patru instituții medicale din Republica Moldova vor beneficia de programe de granturi din partea Guvernul Japoniei, în cadrul programului „KUSANONE". În acest sens, astăzi, 6 martie, au fost semnate contractele de acordare a asistenței financiare.

 

Asistență nerambursabilă va fi acordată Institutului Mamei și Copilului și Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și spitalelor raionale Ștefan Vodă și Cahul.

 

Prezentă la eveniment, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a mulțumit oficialilor japonezi, pentru contribuția pe care au adus-o sistemului de sănătate și a exprimat încrederea că parteneriatul dintre ambele țări, va avea un impact pozitiv asupra calității serviciilor medicale acordate populației și îmbunătățirii sistemului medical din țara noastră.

 

La rândul său, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a menționat că Guvernul Japoniei, în cadrul Programului de granturi pentru proiectele securității umanitare „KUSANONE", va sprijini în continuare eforturile autoritaților de a moderniza baza tehnico-materială a instituțiilor medicale.

 

Astfel, instituțiile medicale menționate, vor beneficia de dotări cu echipament medical, pentru utilarea și amenajarea laboratoarelor pentru analize, echipament de instruire privind acordarea primului ajutor, echipament performant pentru centrul de referință în colposcopie din cadrul unității de coordonare a screening-ului cancerului de col uterin.

 

Menționăm că, pe parcursul a 10 ani de colaborare, sistemul sănătăţii din Republica Moldova a beneficiat de asistenţă din partea Guvernului Japoniei, în cadrul Programului „KUSANONE”, pînă în prezent, fiind implementate o serie de proiecte în valoare totală de 2 875 445 USD, în cadrul instituţiilor medicale raionale și municipale.