A A A

 

Asigurarea asistenței medicale primare populației în curs de îmbătrânire, discutată în cadrul reuniunii Miniștrilor Sănătății din Europa de Sud-Est, la Israel

Asigurarea asistenței medicale primare acordată populației în curs de îmbătrânire este discutată în cadrul reuniunii Miniștrilor Sănătății din Europa de Sud-Est, care se desfășoară la Tel-Aviv, Israel. Republica Moldova fiind reprezentată de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Rodica Scutelnic.

 

Evenimentul este organizat de Ministerul Sănătății din Statul Israel și Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care participă directorul Regional pentru Europa al OMS, Dr. Zsuzsanna Jakab, viceministrul sănătății al Statului Israel, Yakov Litzman și oficiali de nivel înalt din 9 țări - Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Israel, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

 

În cadrul reuniunii, oficialii au discutat despre importanța asigurării serviciilor medicale calitative și accesibile populației în curs de îmbătrânire, imunizarea populației, achiziția comună de vaccinuri și asigurarea tratamentului pentru maladiile TB și SIDA.

 

Totodată, în cadrul reuniunii, a fost prezentat progresul în implementarea Declarației de intenție privind importanța imunizării în calitate de intervenție esențială pentru sănătatea publică, semnată în februarie curent la Podgorica, Muntenegru. În intervenția sa, Rodica Scutelnic a prezentat acțiunile Republicii Moldova în asigurarea controlului maladiilor prevenibile prin vaccinare.

 

„În Republica Moldova este în proces de implementare Programul naţional de imunizări pentru anii 2016-2020, care la etapa actuală este cel mai dezvoltat program din domeniul sănătății publice, axat pe controlul a 12 maladii prevenibile prin vaccinare, iar pe parcursul ultimilor ani în țară au fost introduse mai multe vaccinuri noi, ultimul fiind vaccinul contra cancerului de col uterin, introdus în calendarul de imunizări la finele anului 2017. La fel, în anul 2018 au fost inițiate activitățile de consolidare a capacităților la nivel național în domeniul siguranței vaccinurilor, prin ajustarea Ghidului Național de Supraveghere a Evenimentelor Adverse Post-imunizare și îmbunătățirea mecanismelor de evaluare a cauzelor acestora”, a menționat Rodica Scutelnic.

 

La fel, în cadrul celei de-a 40-a ședințe plenare a Rețelei de Sănătate în Europa de Sud-Est, secretarul de stat a prezentat experiența țării noastre în acordarea serviciilor de asistență medicală primară populației, cu accent pe îmbunătățirea serviciilor acordate persoanelor în etate, printre care: serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu și de ambulator, vizite la domiciliu, îngrijiri paliative, asigurarea cu medicamente compensate.

 

De asemenea, participanții la reuniune au discutat despre provocările și oportunitățile în procesul de implementare a Declarației „Chisinau Pledge 2017” (Angajamentul de la Chișinău 2017), care are drept scop susținerea și consolidarea cooperării regionale în domeniul sănătății publice în țările din Europa de Sud-Est și măsurile suplimentare privind punerea în aplicare a acestuia, în vederea elaborării unui plan specific de acțiune subregional.