A A A

 

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va fi reorganizată

La 7 septembrie curent, în cadrul unei ședințe la Guvern, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a prezentat conceptul de reformare a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, elaborat cu suportul experților europeni.

 

„Domeniul ocupării forței de muncă a moștenit o abordare sovietică, învechită, mai mult mecanică, unde nu prevede altceva decât o evidență pasivă a șomerilor și plata ajutorului de șomaj. Nu am văzut o viziune clară de dezvoltare. Am constatat cu toții că este o structură inertă”, a spus prim-ministrul, accentuând importanța reformării Agenției.

 

Necesitatea reorganizării instituției este determinată de mai mulți factori: randamentul scăzut al activității, decalajul mare dintre cerere și ofertă pe piața muncii, un nivel slab al pregătirii forței de muncă și fluctuația masivă a personalului. În prezent, în cadrul ANOFM activează 335 de angajați și această structură include 35 de structuri teritoriale descentralizate.

 

Conceptul de reorganizare a instituției prevede sporirea calității serviciilor prestate și diversificarea acțiunilor de ocupare a forței de muncă.

 

Proiectul mai urmărește reducerea numărului funcțiilor de conducere, centralizarea proceselor și focusarea structurilor teritoriale exclusiv pe deservirea cetățenilor. Totodată, Observatorul Pieței Muncii va deveni entitate separată care va monitoriza piața muncii la nivel național, inclusiv companiile private.

 

Reformarea ANOFM este prevăzută în Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj din 10 august curent și va intra în vigoare peste 6 luni. Până atunci urmează a fi elaborată și aprobată noua structură și Regulamentul Agenției.