Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Actualizarea datelor privind situaţia epidemiologică COVID-19, 1 aprilie

01/04/2020
Actualizarea datelor privind situaţia epidemiologică COVID-19, 1 aprilie

Pe teritoriul Republicii Moldova, sunt confirmate 353 cazuri de infecţie cu noul Coronavirus, dintre care 73 cazuri de import şi 280 cazuri secundare, cu transmitere locală.

La SCBI Toma Ciorbă sunt internate 125 persoane confirmate cu infecţia COVID-19, 26 în stare gravă, 64 – medie şi 35 în stare satisfăcătoare. La Spitalul de Boli Contagioase pentru copii, sunt internate 33 persoane infectate cu noul Coronavirus, dintre care 22 copii (27 persoane în stare medie, 6 persoane în stare satisfăcătoare). La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internaţi 15 pacienţi cu COVID-19, 11 cu evoluţie gravă a stării de sănătate, 4 în stare satisfăcătoare.  

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se află 82 pacienţi cu COVID-19, 31 în stare medie şi 51 în stare satisfăcătoare, iar la spitalul clinic Sfântul Arhanghel Mihail sunt internate 4 persoane în stare de gravitate medie. Şi la Institutul de Medicină Urgentă sunt internate 5 persoane confirmate cu noul Coronavirus.

În spitalele regionale sunt internaţi 16 pacienţi cu COVID-19 la Spitalul Clinic Municipal Bălţi, 19 pacienți – Spitalul Raional Căuşeni, 1 pacient – Spitalul Raional Cahul. Totodată, 25 pacienți sunt internați în stânga Nistrului.

Mama internată la Clinica ”Emilian Coțaga” a obţinut rezultat negativ la prima testare la COVID-19, după tratamentul efectuat în cadrul instituţiei medicale şi urmează a fi externată dacă şi al doilea test va indica rezultat negativ. Totodată, menţionăm că la Maternitatea nr.2 din capitală sunt internate 6 persoane confirmate cu COVID-19, dintre care 3 în stare medie şi trei în stare satisfăcătoare.

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a venit cu precizări în contextul dispoziţiei primite de Comisia pentru Situaţii Excepţionale pe data de 31 martie privind crearea Centrului COVID-19, ce va asigura trierea persoanelor suspecte de infectare cu COVID-19.

În acest sens, ministrul a menţionat că toate instituţiile medico-sanitare publice vor detaşa la centru personal medical pentru o bună funcţionare a acestuia.

Tot în cadrul Comisiei Situaţii Excepţionale din 31 martie a fost luată decizia de a procura costume de protecţie individuală de la un producător autohton care dispune de toate certificatele de calitate şi avizul ANSP, în vederea asigurării cu echipament de protecţie a tuturor instituţiilor spitaliceşti care gestionează cazurile de infectare cu COVID-19, inclusiv a spitalelor regionale desemnate.

La fel, în scopul protejării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi la prestaţii de asigurări şi asistenţă socială, a fost emisă dispoziţia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale care prevede ca toate gradele de dizabilitate care expiră în perioada stării de urgenţă, să fie prelungite din oficiu de către Consiliul naţional pentru determinarea dizabilităţii şi capacităţii de muncă.

Vă îndemnăm în continuare să apelați la 0 80012300 pentru orice întrebare legată de COVID-19 și să vă informați doar din surse oficiale.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale recomandă populației:

-Stați acasă! Evitați la maxim posibil locurile publice;

-Dacă sunteți nevoiți să ieșiți din casă, păstrați distanța socială de minim 1 m;

-Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;

-Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;

-Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

-La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați de urgență Serviciul 112.

Spread the love