A A A

 

Activitatea Agenției Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a fost îmbunătățită datorită suportului oferit de UE

Astăzi, 5 martie curent, au fost prezentate rezultatele implementării proiectului de Twinning finanțat de Uniunea Europeană „Consolidarea Agenției Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a Republicii Moldova (AMDM) drept agenție de reglementare în domeniul medicamentelor, dispozitivelor medicale și activității farmaceutice”.

 

Scopul principal al proiectului a fost consolidarea funcționării AMDM în ceea ce privește studiile clinice, autorizația de introducere pe piață, de fabricație și distribuție, vigilența și stabilirea prețurilor medicamentelor și dispozitivelor medicale.

 

„Uniunea Europeană sprijină drepturile cetățenilor Republicii Moldova de a beneficia de medicamente sigure, eficiente și la prețuri accesibile. În scopul asigurării acestor drepturi, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale trebuie să fie o instituție puternică, eficientă, egală cu autoritățile Europene similare”, a menționat Șeful Secției de Operațiuni din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Marco Gemmer.

 

„Aprecieri și sincere mulțumiri tuturor celor care au participat la implementarea acestui proiect, îndeosebi Uniunii Europene pentru suportul financiar acordat. Datorită implementării proiectului Twinning, capacitățile AMDM au fost îmbunătățite, iar serviciile aliniate la standardele internaționale. Vom continua să investim în resurse umane, servicii medicale calitative și în domeniul farmaceutic”, a enunțat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

 

În calitate de lider de proiect al statului membru, domnul Gintautas Barcys a susținut că proiectul a reușit să deschidă spații pentru o colaborare fructuoasă și productivă între partenerii lituanieni, polonezi și moldoveni, iar agențiile abilitate în domeniul sănătății vor depune eforturi pentru colaborarea viitoare în domeniul medicamentelor, dispozitivelor medicale și activitatea farmaceutică.

 

În cadrul proiectului au fost organizate mai multe cursuri de formare pentru personalul AMDM, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a raportării reacțiilor adverse la medicamente și utilizării raționale a medicamentelor și dispozitivelor medicale.

 

De asemenea, Laboratorul de Control al Calității Medicamentelor din cadrul AMDM a fost verificat și atestat ca membru cu drepturi depline al Rețelei Europene generale OMLC. Capacitatea instituțiilor din domeniul medicamentelor, dispozitivelor medicale și activității farmaceutice a fost îmbunătățită semnificativ. În acest sens, circa 900 de specialiști au participat la activitățile de Twinning.

 

La fel, a fost elaborat un set complet de recomandări și un raport analitic final pentru AMDM privind buna guvernare.

 

În urma acestui proiect, se va implementa complet și corect acquis-ului UE în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale, iar AMDM va putea adera la Rețeaua agențiilor de reglementare din UE, ca partener cu drepturi egale.

 

Menționăm că, proiectul a fost finanțat de UE, în valoare de 1 100 000 EUR și a fost implementat pe o perioadă de 26 de luni, începând cu luna martie 2017, de către partenerii din statele membre ale UE - Ministerul Sănătății (Republica Lituania), Agenția de Stat pentru Medicamente din cadrul Ministerului Sănătății (Republica Lituania), Oficiul pentru înregistrarea medicamentelor, dispozitivele medicale și produselor biocide (Republica Polonia) și Agenția Centrală de Management al Proiectului (Republica Lituania), în cooperare cu Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.