A A A

 

Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statului Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor a fost prelungit cu cinci ani

Republica Moldova și Israel vor extinde perioada de valabilitate a Acordului bilateral între Republica Moldova și Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în anumite sectoare din Statul Israel pentru o perioadă adiţională de cinci ani.

 

În acest sens, astăzi, cabinetul de miniștri a aprobat prelungirea termenului de valabilitate a tratatului până la data de 5 ianuarie 2024, în contextul în care, termenul de valabilitate al tratatului urmează să expire pe 5 ianuarie 2019.

 

Conform documentului Statul Israel, va contribui la:

 

- asigurarea unui proces de angajare legal, echitabil și bine-informat pentru cetățenii Republicii Moldova, care au drept scop desfășurarea unei activități de muncă pe teritoriul Statului Israel (în domeniul construcțiilor);

 

- contracararea colectării de taxe ilegale pentru plasare în câmpul muncii pe teritoriul Statului Israel;

 

- promovarea protecției drepturilor la muncă și protecției sociale a lucrătorilor moldoveni pe perioada desfășurării procesului de recrutare, selectare, plecare, sosire, angajare și reîntoarcere.

 

În context, implementarea unor astfel de Acorduri realizează migrația circulară, care constituie o prioritate a politicii de stat în domeniul migrației de muncă.

 

Menționăm că, prelungirea perioadei de valabilitate rezultă din implementarea cu succes a Acordului pe perioada valabilității acestuia. Astfel, până în prezent, au fost organizate 12 etape de recrutare și angajare a cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Statului Israel, reușindu-se organizarea angajării pe teritoriul Statului Israel a unui număr de 6082 lucrători moldoveni, care activează, în baza unui contract individual de muncă, în peste 20 companii israeliene.