A A A

 

Acordarea asistenței medicale la domiciliu realizată cu succes în patru raioane-pilot ale țării

Astăzi, 23 ianuarie curent, reprezentanții Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale, ai Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și ai organizației CCF Moldova, precum și cadre medicale au discutat despre rezultatele implementării proiectului „Copiii de vârstă mică – înţelegem necesităţile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul”, în cadrul unei ședințe de totalizare.

 

Rezultatele pilotării modelului revizuit al standardelor de supraveghere la domiciliu al copilului sănătos prin completarea conținutului cu aspecte ce țin de dezvoltarea psiho-emoțională și congnitivă a copilului, identificarea riscurilor sociale de abuz și neglijare, determinarea depresiei materne, revizuirea numărului de vizite la domiciliu și extinderea acestora și în al doilea și al treilea an de viață, au fost principalele aspecte puse în discuție în cadrul ședinței.

 

„Reconfirmăm angajamentul pentru implementarea modelului intersectorial (socio-medical) de vizite la domiciliu și pentru susținerea familiilor cu copii mici, iar în urma discuțiilor vom indentifica aspectele ce necesită să fie îmbunătățite și recomandările pentru acțiunile ulterioare” a menționat ministrul Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari.

 

Astfel, pe parcursul proiectului a fost revizuită varianta veche a standardului de vizite a copilului sănătos la domiciliu, care prevedea 18 vizite la copilul cu vârsta 0-21 luni, 16 din ele fiind în primele 12 luni de viață și doar două la copiii mai mari de 1 an (la 15 și 21 luni); a fost elaborat standardul nou cu un număr redus de vizite și extinderea limitei de vârstă a copilului vizitat la domiciliu până la 48 luni – 16 vizite în total, din ele 10 vizite în primul an de viață a copilului și 5 vizite la copilul mai mare de 1 an; a fost inclusă o vizită antenatală a gravidei la 32-36 săptămâni de gestație.

 

Pe lângă examinarea stării sănătății bebelușului din punct de vedere medical, asistentul va trebui să aducă în vizor aspectul social al bunăstării copilului, și nu întâmplător, deoarece acesta influențează starea de sănătate și dezvoltarea copilului. Datorită acestui program, asistentul medical va putea oferi consiliere familiei, sfaturi, informații, suport nu doar cu referire la starea de sănătate a copilului, dar va atrage atenția la starea de bine a părinților și abilitățile lor parentale.

 

În cadrul evaluării rezultatelor proiectului a fost identificate un șir de recomandări, printre care: aprovizionarea asistentelor medicale cu echipament medical, instruirea cadrelor medicale în privința aprecierii reperelor de dezvoltare psihomotorie și cognitive ale copiilor de diferite vârste, revizuirea standardelor de supravegherea a creșterii și dezvoltării copilului sănătos, integrarea programului de vizite la domiciliu cu Modelul Național de Practici, instruirea complexă a asistentelor medicale în domeniile de sănătate și bunăstare a copiilor, elaborarea materialelor informative pentru părinți.

 

Proiectul-pilot, desfășurat în perioada octombrie 2015 – decembrie 2017, întitulat “Copiii de vârstă mică – înţelegem necesităţile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul” a fost implementat de organizația CCF Moldova în parteneriat cu Ministerului Sănătăţii, Muncii, Protecţiei Sociale și Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

 

Menționăm că, în cadrul acestuia, circa 175 de asistente medicale și medici de familie au fost instruiți cum să facă vizitele la domiciliu în 4 raioane-pilot: mun. Bălți, Glodeni, Drochia și Dondușeni, iar 86 de asistente medicale deja aplică noua metodă.