A A A

 

80 de tineri din instituțiile rezidențiale și din familii social - vulnerabile au fost premiați cu burse de merit

80 de tineri din instituțiile rezidențiale și din familii social - vulnerabile au fost premiați astăzi, 03 aprilie, în cadrul proiectului „Burse pentru tineri dezavantajați”, implementat de Centrul de Informaţii Universitare cu suportul financiar integral al Fundaţiei Orange Moldova şi în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale și Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

 

Proiectul are drept scop susținerea tinerilor din instituțiile rezidențiale și din familii social-vulnerabile să-şi continue studiile după absolvirea gimnaziilor, astfel contribuind la reducerea inegalităţii accesului la studii, facilitarea obţinerii unei profesii, dar şi integrarea mai uşoară în societate.

 

În ediția curentă, pentru a asigura accesul la concurs mai multor tineri, condițiile de participare au fost extinse. Astfel, pe lângă absolvenții instituțiilor rezidențiale, în program au participat tineri din medii nefavorabile care au fost admiși la studii în școli profesionale, licee, colegii și centre de excelență. Finaliștii au fost selectați de către Comisia Independentă de Experți în rezultatul evaluării a 207 dosare depuse pentru concurs.

 

În final, 80 de tineri din medii social-vulnerabile, au beneficiat de burse în valoare de 12 mii de lei fiecare, care vor fi utilizate pentru acoperirea necesităţilor curente precum cazare, masă, procurare de cărţi şi instrumente necesare pentru orele practice.

 

Bursele au fost oferite în cadrul unei ceremonii la care au participat mai mulţi oficiali ai Guvernului şi reprezentanţi ai Fundaţiei Orange Moldova.

 

Prezentă la eveniment, secretarul de Stat al Ministerul Sănatăţii, Muncii si Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu a menționat că proiectul social oferă tinerilor nu doar dreptul la educație de calitate, dar și oportunitatea angajării în câmpul muncii și asigurării unui trai decent.

 

„Copii sunt viitorul, iar viitorul nostru depinde de acești tineri, de cunoștințele și inteligența lor. Îmi exprim recunoștința și aduc sincere mulțumiri Fundației Orange Moldova pentru finanțarea acestui proiect, iar Centrului de Informații Universitare pentru implementarea cu succes și suportul oferit tinerilor, care se confruntă cu probleme de ordin social, dar fermi în decizia lor de a continua studiile”.

 

La rîndul său, preşedintele Consiliului Fundaţiei Orange Moldova, Sergiu Postică a declarat: „Proiectul „Burse pentru tineri dezavantajați” este o investiţie sustenabilă în viitorul generaţiei tinere. Prin acordarea acestui suport ne exprimăm aprecierea faţă de meritele copiilor sârguincioşi, precum şi îi încurajăm să-şi valorifice potenţialul. Anual se atestă o creştere a interesului faţă de învăţământul profesional tehnic atât din partea tinerilor, cât şi din partea angajatorilor. Noi susţinem această iniţiativă, pentru că tinerii, după absolvire, capătă o profesie şi pot activa acasă, în Moldova”.

 

Luminiţa Gherghelegiu, beneficiar al proiectului: „Sunt studentă la Colegiul Politehnic din Bălţi, la specialitatea calculatoare. Am ales această specialitate pentru că doresc să devin programator. În următorii 10 ani, aş vrea să lucrez într-o companie IT, poate chiar la Orange. Această bursă m-a ajutat foarte mult pentru că mi-a oferit posibilitatea de a achita căminul şi pentru a procura rechizitele necesare pentru colegiu”.

 

Proiectul „Burse pentru tineri dezavantajați” este implementat de Centrul de Informaţii Universitare cu suportul financiar integral al Fundaţiei Orange Moldova şi în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale și Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării. În cadrul celor șapte ediții anuale organizate ale proiectului au fost oferite 577 burse în valoare totală de 6.779.000 lei.