A A A

 

66 instituții medico-sanitare publice vor beneficia de echipamente medicale pentru diagnosticarea precoce a problemelor de sănătate

Circa 66 de Centre de Sănătate şi Oficii ale Medicilor de Familie din 10 raioane ale țării vor beneficia de câte un set de echipamente medicale pentru diagnosticarea precoce a problemelor de sănătate.

 

Acestea au fost procurate în cadrul proiectului „Viaţă Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, care se implementează în urma semnării Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

 

Echipamentul esențial pentru sălile de triaj vor fi repartizate Centrelor de Sănătate din raioanele Briceni, Edineţ, Făleşti, Ungheni, Orhei, Criuleni, Ştefan Vodă, Vulcăneşti, Taraclia și Cahul.

 

În componeța fiecărui set se conține: un pulsoximetru, panglică centimetrică medicală cu dispozitiv pentru calculul indicelui masă corporală şi stetoscop. În total, vor fi distribuite 278 seturi de echipamente, ce conţin 834 de unităţi.

 

De asemenea, vor fi desfășurate cursuri de instruire a asistenților medicali și medicilor de familie din cadrul centrelor de sănătate din raioanele pilot, privind utilizarea echipamentului.

 

Menționăm că, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare au semnat la 16 ianuarie 2017 un Memorandum de Înțelegere cu privire la implementarea proiectului „Viaţă Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, care are drept scop ameliorarea stării sănătății populației Republicii Moldova prin îmbunătățirea calității serviciilor prestate la nivelul asistenței medicale primare pacienților cu boli netransmisibile și sporirii eficacitățiii intervențiilor curative și preventive oferite acestora.