A A A

 

45798 de copii și 33579 de familii au fost ajutați cu suportul Proiectului ”Familie puternică pentru fiecare copil”

45798 de copii și 33579 de familii au beneficiat, în ultimii patru ani, de suport și asistență în urma dezvoltării programelor de sprijin și consolidare a familiei în cadrul Proiectului ”Familie puternică pentru fiecare copil” implementat în 11 raioane ale țării. Rezultatele proiectului au fost prezentate astăzi, 13 decembrie curent, în cadrul unei conferințe naționale. Proiectul a fost implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

La eveniment au participat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, Directorul AO „Parteneriate pentru fiecare copil”, Daniela Mămăligă, directorul adjunct al Misiunii USAID în Moldova, Lynn Vega, reprezentanți ai autorităților centrale şi locale, specialişti din domeniile asistenţă socială, educaţie, asistenţă medicală şi din sectorul neguvernamental, precum şi experți internaţionali.

 

În deschiderea conferinței, Stela Grigoraș, a menționat importanța și amploarea acestui proiect pentru țara noastră în contextul reformării sistemului de protecție a copilului.

 

„Acest Proiect a adus o serie de concepte, abordări și programe inedite pentru Republica Moldova, adăugând valoare substanțială eforturilor noastre, în calitate de autorități centrale, în promovarea și asigurarea bunăstării copiilor și familiilor din țară.”, a subliniat dna ministru.

 

„Din 2010, numărul copiilor aflați în îngrijire rezidențială a scăzut de zece ori. USAID este foarte mândru de aceste realizări. Recunoscând nevoia de a finaliza ceea ce a început, USAID își proiectează în prezent activitatea de protecție a copilului pentru a ajuta Moldova să-și finalizeze reforma în domeniul îngrijirii copiilor”, a declarat Lynn Vega.

 

„Sunt aproape 4 ani plini de analize, evaluări, dezbateri, invățare, dezvoltare, testare, ajustare și multa muncă directă cu copilul și familia. Componentele cheie pe care ne-am axat în implementarea proiectului au fost orientate spre consolidarea cadrului legal, consolidarea capacităților natinale și locale, dezvoltarea și consolidarea sistemului de servicii sociale cu accent special pe prevenire și consolidarea familiei”, a accentuat Daniela Mămăligă.

 

Principalele rezultate obținute la finalizarea proiectului sunt:

• 7 școli-internat au fost evaluate, dintre care 5 au fost închise și 270 de copii dezinstituționalizați (reintegrați în familia biologică, plasați în familia extinsă și servicii alternative de tip familial). Alte 2 școli-internat speciale pentru copii surzi și hipoacuzici din or. Cahul și din s. Hîrbovăț, r. Călărași au fost evaluate pentru a planifica reorganizarea lor în baza necesităților copiilor cu deficiențe de auz plasați în aceste instituții;

• În cele 11 raioane beneficiare ale proiectului a fost dezvoltat Serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii şi Serviciul asistență parentală profesionistă;

• În jur de 604 de copii și 60 de părinți au beneficiat de programul de asistență psiho-socială pentru copiii și adulții care se află sau locuiesc în același anturaj cu persoane dependente de alcool PANDA;

• În 10 raioane ale țării sunt create și activează 10 Consilii Consultative ale Copiilor /CCC/ din care fac parte peste 200 de membri, precum și Consiliul Național Consultativ al Copiilor de pe lângă MSMPS, din care fac parte 28 de tineri consilieri;

• În jur de 26.000 de profesioniști cu atribuții în protecția copilului au fost instruiți cu suportul proiectului, privind aplicarea Legii 140; a Managementului de caz revizuit, organizarea și funcționarea Comisiei pentru protecția copilului aflat în dificultate, prevenire primară, prevenirea abuzului față de copii, sprijin familial, etc.;

• A fost oferit suport autorităților centrale în consolidarea cadrului legal și normativ;

• A fost elaborată şi propusă pentru aprobare Instrucțiunea privind mecanismul de cooperare intersectorială pentru prevenire primară a riscurilor și asigurarea bunăstării copilului, care vine să stabilească un cadru și limbaj comun pentru profesioniști din domenii care au contact cu copilul și familia.

 

 

Tot în cadrul conferinței, a fost lansată platforma de comunicare „E-copil.md”, care este un spațiu on-line de comunicare interactivă și un mijloc de partajare a informației, creat pentru a favoriza schimbul de experiență și învățare continuă pentru toți cei interesați de bunăstarea copilului  și consolidare a familiei. Este o platformă dedicată atît profesioniștilor din domeniul protecției copilului și familiei, cât și părinților și copiilor.

 

Proiectul ”Familie puternică pentru fiecare copil” a fost implementat de PPFC, cu susținerea financiară a USAID, în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale/MSMPS/, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și 11 raioane beneficiare ale proiectului: Ungheni, Fălești, Călărași, Telenești, Cahul, Orhei, Nisporeni, Căușeni, Sîngerei, Rezina și Soroca. Proiectul ”Familie puternică pentru fiecare copil” a fost lansat în anul 2014.