A A A

 

15 februarie - Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului la copii

Astăzi, 15 februarie, când este marcată Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului la copii, secretarul general de stat, Boris Gîlca, a vizitat micuții, care se confruntă cu această maladie și se tratează în cadrul Institutului Oncologic.

 

„Această zi are o semnificaţie aparte și anume de conștientizare a rolului nostru, al societății și fiecărui om în parte în susținerea copiilor bolnavi de cancer. Am încredere că prin acordarea unui tratament eficient, sprijin moral și psihologic, oferit copiilor și familiilor lor, sunt șanse maxime de vindecare și revenire la o viață normală. Vom continua împreună să ne implicăm și ne asigurăm că toți micuții bolnavi de această maladie gravă sa primească tratament și îngrijire de cea mai bună calitate”, a menționat Boris Gîlca.

 

Alături de Boris Gîlca, a fost și studentul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Iurie Noroc, care a alergat 200 de km, pentru a colecta fonduri de susținere a unei fetiţe, de doar patru ani şi jumătate, care are un tip rar de cancer, pentru realizarea unei intervenții chirurgicale.

 

Pe parcursul zilei, copiii şi adolescenţii din toată țara, internați în secțiile oncologie pediatrică şi hematologie pentru copii au avut parte de surprize plăcute, au primit coșuri cu fructe, împreună cu părinții au participat la un concert dedicat lor.

 

Menționăm că, în fiecare an la data de 15 februarie este marcată, Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului la copii, care a fost iniţiată în anul 2002 de Confederaţia Internaţională a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer, fiind dedicată activităților menite să atragă atenția asupra incidenței cancerului în rândul copiilor, precum și activităților de suport pentru familiile care se confruntă cu această maladie.

 

Depistarea cancerului la copii poate fi dificilă, de aceea părinții trebuie să meargă sistematic cu copiii la control. Principalele semne la copii ce trebuie să alerteze părinții sunt: scăderea în greutate continuă și inexplicabilă, dureri de cap și vomă dimineața, dureri accentuate ale oaselor și articulațiilor, apariția tumefierilor sau nodulilor, apariția unei pete albicioase pe pupila ochiului, roșeața sau sîngerări excesive în urma unei răni, schimbarea culorii pielii și oboseala continuă, etc.

 

Conform Cancer Registru, în anul 2018, 81 de copii au fost diagnosticați cu cancer, iar în total la evidență cu această maladie se află 391 copii.