Government of Republic of Moldova

Ministry of Health, Labour and Social Protection

A A A

Promovarea sănătății și schimbarea comportamentului pentru prevenirea bolilor netransmisibile: fundamentarea intervențiilor eficiente în abordarea factorilor de risc

În perioada 14-15 martie 2018, se desfășoară un atelier de lucru, în cadrul căruia reprezentanți ai instituțiilor de sănătate publică și ai administrației publice locale, specialiști din asistența medicală primară, asistența socială, directori de școală vor beneficia de prezentări, din partea experților internaționali, privind aplicarea unor noi intervenții eficiente, în domeniul schimbării de comportament pentru prevenirea bolilor netransmisibile și fundamentarea intervențiilor în abordarea factorilor de risc.

 

Atelierul este organizat de către Proiectul moldo-elvețian ”Viața Sănătoasă. Reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova” în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și constituie un suport în implementarea politicilor naționale în domeniul promovării sănătății.

 

Potrivit statisticilor naționale, cei mai amenințători factori de risc pentru sănătatea populației din Republica Moldova sunt fumatul, alcoolul, alimentația incorectă și insuficiența activității fizice. Deși majoritatea bolilor cronice grave sunt cauzate de acești factori de risc (obiceiuri), o mare parte din populație nu este conștientă de daunele provocate de acești factori.

 

Astfel, tradiția consumului și abuzului de alcool, puternic înrădăcinată în societatea noastră, a condus la situația când 3/4 din populaţie (vîrsta de 16-55 ani) consumă alcool, inclusiv 12% dintre ei consumă alcool zilnic sau aproape în fiecare zi. Fumatul, un factor de risc major pentru sănătate, condiționează peste 10% din totalul de decese.

 

În Republica Moldova 48,5% bărbaţi şi 8,2% femei sunt fumători activi, dintre ei 35% bărbați și 7,4% femei sunt de 15-24 de ani. În același timp, mai mult de 10% din populație (18-69 ani) nu practică activitatea fizică zilnic, fiind răspândit sedentarismul, în special în zona urbană și sporește odată cu vârsta. Conform aceluiași studiu, 65% din populație consumă mai puțin de 5 porții de fructe și/sau legume, iar ca rezultat - 56% din populație este supraponderală (bărbați și femei), iar 23% de persoane sunt obeze (18% -bărbați și 28,5% - femei).

 

Mai mult: studiile arată că 70% din decesele premature ale adulţilor sunt cauzate de comportamente riscante iniţiate în perioada adolescenţei.

 

Rezultatul celor două zile de lucru vor fi 10 planuri de acțiune pentru schimbare de comportament prin abordarea intersectorială a intervențiilor, care vor fi implementate în comunități de echipe multidisciplinare, coordonate de consiliile de sănătate publică locale.

 

Raza de acțiune a Proiectului este întreaga republică, cu accent, însă, pe 10 regiuni-pilot: raioanele Briceni, Edineț, Fălești, Ungheni, Orhei, Criuleni, Ștefan Vodă, Cahul, Taraclia și Vulcănești.

 

Proiectul moldo-elvețian ”Viața Sănătoasă. Reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova” este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Institutul Tropical de Sănătate Publică, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.