Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ministerul Sănătății răspunde pozitiv la solicitările părinților care își exprimă intenția de a-și vaccina copiii de 12 ani și mai mult împotriva COVID-19

17/11/2021
Ministerul Sănătății răspunde pozitiv la solicitările părinților care își exprimă intenția de a-și vaccina copiii de 12 ani și mai mult împotriva COVID-19

În contextul solicitărilor parvenite din partea părinților care și-au exprimat intenția de a-și vaccina copiii împotriva COVID-19, a experienței altor țări, recomandărilor instituțiilor internaționale, Ministerul Sănătății răspunde cerințelor înaintate și oferă posibilitatea imunizării împotriva COVID-19 a copiilor cu vârsta de 12 ani și mai mult. Aceasta devine posibil de mâine, 18 noiembrie curent. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Sănătății Svetlana Nicolaescu în cadrul unei conferințe de presă.

Mai exact, vaccinarea copiilor va fi realizată doar la solicitarea părintelui/tutorelui/reprezentantului legal și cu acordul informat al lor. În acest scop, va fi utilizat vaccinul Pfizer/ BioNTech prin administrarea a două doze la un interval de 21 de zile. Imunizarea va fi permisă doar în Centrele de vaccinare din cadrul instituțiilor medicale și interzisă în cadrul punctelor mobile organizate în localități.

„Se permite vaccinarea cu vaccinul pe bază ARN mesager doar în cazul exprimării dorinței de vaccinare a părintelui sau reprezentantului legal al copilului în baza unei cereri de solicitare a imunizării pe numele instituției medicale sau medicului de familie”.

La nivel global, sunt aprobate două vaccinuri pentru imunizarea copiilor împotriva COVID-19 – Pfizer/ BioNTech și Moderna. În prezent, în Republica Moldova, este disponibil vaccinul Pfizer/ BioNTech și cu acesta se va realiza imunizarea copiilor”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

În mod prioritar, se recomandă a fi vaccinați copiii care prezintă comorbidități și care prezintă un risc mai mare pentru dezvoltarea formelor grave de COVID-19. Vaccinarea se va efectua la prezentarea actului de identitate național sau străin, cum ar fi certificatul de naștere, buletinul de identitate, pașaportul. De asemenea, se recomandă ca finalizarea schemei complete de vaccinare să fie efectuată cu un vaccin de la același producător, cu respectarea intervalului dintre doze conform instrucțiunii vaccinului.

În același timp, Ministerul Sănătății anunță că decizia de administrare a dozei a treia împotriva COVID-19 a fost avizată pozitiv, iar, în prezent, se lucrează la partea tehnică pentru implementare. Ministerul va reveni cu un anunț oficial privind inițierea procesului și mai multe informații detaliate pentru lucrătorii medicali și cetățeni.

„Decizia din partea autorităților a fost luată și e una pozitivă. Pentru a transpune acest lucru într-un ordin al Ministerului Sănătății este critic să nu avem niciun fel de ambiguitate referitor la categoriile de persoane care sunt eligibile pentru doza booster, referitor la schemele de vaccinare. Vom merge  etapizat, așa cum a fost inițiată campania de vaccinare. În primul rând, vor fi eligibili lucrătorii medicali și alte categorii de angajați din prima linie”, a mai menționat Svetlana Nicolaescu.

De la începutul campaniei de vaccinare, 906.967 de persoane au încheiat schema completă de vaccinare împotriva COVID-19.

Spread the love