Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ministerul Sănătății a lansat Mecanismul de Monitorizare la Distanță a Pacientului COVID+

13/10/2021
Ministerul Sănătății a lansat Mecanismul de Monitorizare la Distanță a Pacientului COVID+

Persoanele infectate  cu COVID-19 și care se tratează la dimiciliu, cele care au intrat în contact cu un pacient testat pozitiv, precum și persoanele care au fost supuse regimului de autoizolare în urma traversării frontierei Republicii Moldova pe sensul de intrare vor fi monitorizate la distanță de monitorii COVID.

Mai exact, e vorba de un grup de studenți și rezidenți de la Universitatea de Medică și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, Facultatea de Medicină Preventivă, anul VI, care au fost repartizați la stagiul de practică și vor realiza apeluri telefonice către pacienți pentru a verifica starea lor de sănătate la un anumit interval de ore, conform unui algoritm stabilit de Ministerul Sănătății. Acțiunile fac parte din proiectul privind Mecanismul de Monitorizare la Distanță a Pacientului COVID+ care a fost lansat astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

Scopul implementării acestui mecanism  este triajul și monitorizarea pacienților infectați cu noul virus. Astfel, monitorul COVID reprezintă o  verigă de legătură dintre  persoana infectată, lucrătorii medicali și administrația publică locală. În acest fel, se propune minimalizarea poverii înregistrate de sistemul medical care activează la capacitate maximă în condiții de pandemie și utilizarea rațională a resurselor medicale. Totodată, implicarea monitorilor va contribui la intensificarea informării corecte a populației generale și promovarea vaccinării împotriva COVID-19 în rândul cetățenilor.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu un mesaj de recunoștință pentru mobilizarea într-un timp record și eforturile comune ale reprezentanților Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” și Serviciului Național Unic Pentru Apelurile de Urgență 112, astfel încât acest mecanism de monitorizare să prindă viață.

„Vreau să îmi exprim recunoștința  conducerii USMF pentru colaborarea promptă și antrenarea studenților de la Facultatea de Medicină Preventivă pentru desfășurarea stagiului practic,fiind implicați în desfășurarea acestui proiect. Totodată, mulțumesc Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 pentru suportul  logistic, ceea ce a făcut posibilă materializarea acestui proiect. Pe lângă faptul că vor fi monitorizați pacienții confirmați cu COVID, vom avea informații în timp real despre dinamica lor, evaluarea pronosticurilor și evitarea epuizării sistemului sanitar. Monitorii COVID promovează și campania de vaccinare, deoarece asta rămâne cea mai optimă soluție de protecție împotriva COVID-19. Reduce riscul de infectare, de transmitere a bolii, de spitalizare și de deces. Adresez înalta apreciere tuturor celor implicați și îmi exprim convingerea că vom continua cu aceeași responsabilitate. Reiterez că angajamentul meu personal e să creăm un sistem de sănătate puternic și pentru oameni”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Proiectul prevede antrenarea a 36 de monitori COVID. Totuși, numărul acestora poate fi varia în dependență de situația epidemiologică. Aceștia vor activa zilnic, în două ture, în intervalul orelor 9:00 – 21:00.

„Efortul depus de monitorii COVID e unul major, iar munca lor este foarte importantă pentru diminuarea impactului asupra sistemului spitalicesc. Mizăm în continuare pe dezvoltarea acestui proiect și sunt ferm convins că e unul de succes.  Țin să menționez că vaccinarea rămâne unicul instrument care contribuie la frânarea pandemiei și îndemn toată populația să se vaccineze. Zilnic, prin intermediul mecanismului de monitorizare, sunt realizate în jur de 10.000 de apeluri . Pacienții confirmați cu COVID sunt monitorizați conform unui algoritm al Ministerului Sănătății în diferite intervale de timp, precum 72 de ore, 48 de ore. Astfel, este monitorizată starea de sănătate acestor pacienți în regim permanent”, a menționat directorul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, Liviu Oboroc.

În cadrul evenimentului de lansare a fost prezent și rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, Emil Ceban, care a declarat în mod repetat suportul oferit pentru realizarea proiectului, menționând și importanța implicării studenților și rezidenților în toate procesele sistemului medical.

„Este un proiect deosebit, pentru că era o lacună în monitorizarea pacienților. Astăzi, monitorizarea e foarte importantă, mai ales din punct de vedere epidemiologic, iar noi cu o deosebită mândrie și plăcere am răspuns la apelul Ministerului Sănătății. Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” s-au implicat din prima zi a pandemiei alături de lucrătorii medicali pentru a depăși această criză”, a declarat rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, Emil Ceban.

Mecanismul de Monitorizare la Distanță a Pacientului COVID+ ar urma să activeze până la sfârșitul lunii mai 2022. Acțiunile ar putea fi prelungite în funcție de situația epidemiologică din Republica Moldova.

Spread the love