Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Viorica Dumbrăveanu: „Republica Moldova depune eforturi pentru susținerea migranților aflați în dificultate, realizarea măsurilor de reintegrare la revenirea în țară și valorificarea potențialului migranților și a diasporei”

16/10/2020
Viorica Dumbrăveanu: „Republica Moldova depune eforturi pentru susținerea migranților aflați în dificultate, realizarea măsurilor de reintegrare la revenirea în țară și valorificarea potențialului migranților și a diasporei”

În perioada 15-16 octombrie curent, se desfășoară Dialogul Internațional privind Migrația cu tematica ”Criza COVID-19: reinventarea rolului migranților și a mobilității, în vederea atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, la care participă toate țările membre ale Organizației Internaționale a Migrației (OIM).

Printre subiectele abordate în cadrul panelelor de discuție se numără: promovarea mobilității umane sigure și incluzive, ca soluție de redresare economică și socială în urma pandemiei COVID-19, protejarea grupurilor vulnerabile de migranți, crearea oportunităților alternative de muncă și antreprenoriat sau recalificare pentru migranți, rolul femeilor în răspunsul la COVID-19, consolidarea coeziunii sociale și combaterea discriminării împotriva migranților, cât și prezentarea pactului global privind migrația (GCM).

Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, care a declarat în cadrul intervenției online: ”Republica Moldova a întreprins toate măsurile necesare astfel încât, să cuprindă o abordare integrată asupra managementului migrației forței de muncă, care să răspundă la Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă, incluse în Agenda 2030. Eforturile Republicii Moldova sunt redirecționate spre susținerea migranților aflați în dificultate, realizarea măsurile de reintegrare la revenirea în țară și valorificarea potențialului migranților și a diasporei”.

Totodată aceasta a menționat că în vederea susținerii cetățenilor reîntorși în Republica Moldova, au fost dezvoltate diverse programe de abilitare economică, precum PARE 1+1, Diaspora Engagement HUB, DAR 1+3. Totodată, pentru valorificarea dreptului la pensie realizat pe teritoriul țării de destinație, Republica Moldova a semnat 14 acorduri de securitate socială, dintre care 13 se aplică cu succes. La fel,  anul acesta, cu sprijinul OIM, a fost dezvoltat un mecanism de validare și certificare a abilităților informale pe care migranții le-au dobândit în străinătate.

În contextul pandemiei, au  fost adoptate măsuri suplimentare de susținere a migranților. Cu toate că nu au realizat o activitate de muncă în țară, respectiv nu erau îndreptățiți la ajutor de șomaj în caz de pierdere a locului de muncă, a fost acordat ajutor de șomaj în sumă de 2775 lei lunar pentru depășirea situației dificile. De asemenea, a fost sporit accesul acestora la serviciile sociale pentru cetățenii reîntorși.

„Credem că abilitățile și resursele materiale ale migranților moldoveni care sunt obligați să se repatrieze din cauza COVID-19 trebuie să fie valorificate ca contribuții majore la dezvoltarea țării lor de origine, prin punerea în aplicare a politicilor, programelor și condițiilor adecvate”, a subliniat Viorica Dumbrăveanu.

Evenimentul, aflat la cea de-a 20-a ediție, este organizat de Organizația Internațională a Migrației pentru a încuraja cooperarea între națiuni în vederea promovării celor mai bune practici și politici aplicate la nivel internațional în domeniul migrației.

Spread the love